Aanvragen eenmalige energietoeslag

In de Hilverbode van 25 oktober informeerden wij u over de energietoeslag. Helaas stond hierin een fout.

In de voorwaarden gaven we onterecht aan dat we kijken naar uw inkomen exclusief vakantietoeslag. Dit moet zijn: inclusief vakantietoeslag. Hieronder vindt u het volledige juiste artikel.


Huishoudens met een laag inkomen kunnen eenmalig een toeslag van € 1.300 aanvragen vanwege de verhoogde energieprijzen. Als u gebruikmaakt van een bijstands- of minimaregeling, of als u een minnelijke schuldregeling volgt bij de Kredietbank Nederland, heeft u dit bedrag automatisch op uw rekening ontvangen. Is dit niet het geval, maar heeft u wel een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm? Dan kunt u de toeslag vanaf nu zelf aanvragen.

Voorwaarden om de toeslag te krijgen

  • U bent 21 jaar of ouder
  • U bent jonger dan 27 jaar maar hebt geen recht op studiefinanciering of tegemoetkoming in de studiekosten (WTOS)
  • U woont in de gemeente Hilvarenbeek
  • U bent hoofdbewoner van de woning en u betaalt de energierekening van uw eigen bankrekening
  • U heeft een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning (geen rijbewijs)
  • U heeft een inkomen lager of gelijk aan 120% van de voor u geldende bijstandsnorm. Dit inkomen is per maand lager dan de volgende bedragen inclusief vakantietoeslag. 120% van de bijstandsnorm is:
Huishouden21 jaar tot en met AOW leeftijdVanaf AOW leeftijd
Alleenstaand of alleenstaande ouder€ 1459,94€ 1629,19
Echtpaar€ 2085,62€ 2212,32

 

Uitbetaling

De energietoeslag wordt automatisch uitbetaald aan inwoners met een bijstandsuitkering of minimaregeling of als u een minnelijke schuldregeling volgt bij de Kredietbank Nederland. U hoeft dan niets te doen: wij maken de toeslag over naar het bankrekeningnummer dat bij ons bekend is.

 

Zelf aanvragen

In alle andere gevallen kunt/moet u de energietoeslag zelf aanvragen. Dus ook als u vorig jaar ook al de energietoeslag heeft ontvangen. Aanvragen kan via het digitale formulier. Hiervoor heeft u Digid nodig. Is digitaal aanvragen voor u niet mogelijk? Haal dan een papieren formulier op bij de balie van het gemeentehuis, de formuliereninloop of bij het informatiepunt digitale overheid.

 

Is uw digitale aanvraag voor de energietoeslag geweigerd?

In sommige gevallen kunt u opnieuw een aanvraag doen. U kunt de energietoeslag voor 2023 aanvragen via een digitaal formulier op onze website. Onlangs bleek dat in dit formulier de verkeerde bedragen waren verwerkt. Hierdoor kregen sommige aanvragers onterecht de melding dat hun inkomen te hoog was. Zij konden daarom geen aanvraag indienen. Is dit u overkomen? Dan vragen wij u om opnieuw een aanvraag in te dienen. Wij hebben het webformulier aangepast.
 

Vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen, neem dan contact op met team Werk en Inkomen via (013) 505 8300 of stuur een e-mail naar werkeninkomen@hilvarenbeek.nl. Voor hulp bij het invullen van de aanvraag kunt u terecht bij de Bibliotheek Hilvarenbeek op:

  • Maandag en vrijdag: 15.00 - 18.00 uur
  • Dinsdag tot en met donderdag: 14.00 - 18.00 uur
  • Zaterdag: 14.00 - 17.00 uur

Vrijwilligers van Informatiepunt Digitale Overheid en KBO Hilvarenbeek helpen u graag. U kunt ook terecht bij de formuliereninloop op maandag van 9.00 tot 10.00 uur bij Farent (Schoolstraat 38, Hilvarenbeek) en op donderdag van 9.30 tot 11.30 uur bij Contour de Twern (Vrijthof 11, Hilvarenbeek). Donderdag is alleen mogelijk als u een telefonische afspraak maakt via (013) 505 8319.

Terug naar overzicht