De gemeente Hilvarenbeek staat voor financiële uitdagingen. Net als veel andere gemeenten krijgen we minder geld van de overheid, terwijl de kosten blijven stijgen. Daarom moeten we duidelijke keuzes maken. Het college blijft positief: we kijken naar wat wél mogelijk is. En dat doen we samen met onze inwoners. Met de Voorjaarsnota 2025 bouwen we aan een toekomst waarin we verstandig omgaan met geld én oog houden voor wat belangrijk is voor de samenleving.
De Voorjaarsnota 2025 laat zien hoe de gemeente er financieel voor staat én welke keuzes er nodig zijn voor de toekomst. Hilvarenbeek is een actieve en betrokken gemeenschap met goede voorzieningen. Maar er zijn ook zorgen: de bevolking vergrijst, de druk op de zorg neemt toe en jongeren maken zich zorgen over betaalbaarheid en leefbaarheid. Het college neemt dit serieus en zet in op preventie, eigen initiatief en samenwerking met de samenleving.
Samen beslissen over de toekomst
Voor het eerst zijn inwoners actief betrokken bij het maken van de voorjaarsnota. Hun ideeën zijn meegenomen in de plannen van de gemeente. Een aantal van de adviezen van inwoners nemen we over, bijvoorbeeld:
- Slimmer gebruik maken van bestaande accommodaties.
- Inwoners helpen bij het schoonhouden van hun buurt en het onderhouden van groen.
- Het inwonerspanel vaker gebruiken voor het verbinden en ophalen van ideeën vanuit de inwoners.
- Meer samenwerken met coöperaties en vrijwilligersorganisaties.
- De Sociale Kaart beter bekend maken.
Wethouder van financiën Piet Machielsen: “We staan samen voor belangrijke keuzes. Dat betekent dat we slim moeten samenwerken en blijven investeren in wat onze gemeente sterk maakt. Ook onze gemeenteraad heeft deze richting ondersteund bij de besluitvorming over de voorjaarsnota. We nodigen inwoners uit om ook in de toekomst mee te blijven denken.”
Verantwoord financieel beleid
De gemeente kiest voor een aanpak waarbij maatschappelijke doelen centraal staan, maar met een gezonde financiële basis. De begroting voor 2026 moet sluitend zijn, zoals de provincie dat eist. Op 3 juli heeft de gemeenteraad de voorjaarsnota vastgesteld. Enkele maatregelen hieruit zijn:
- Versterken van de samenwerking met maatschappelijke partners, coöperaties en vrijwilligersorganisaties om kosten te beperken én de verbinding van de samenleving te vergroten. Dit is in lijn met het scenario Samenwerkend Hilvarenbeek, dat in 2024 is aangenomen door de gemeenteraad.
- Verhogen van de onroerendezaakbelasting (OZB) met gemiddeld 5% in 2026. De verhoging is nodig om het hoge niveau van onze voorzieningen te behouden en om ons werk voor de samenleving goed te blijven doen.
- We kijken kritisch naar investeringen: alleen als ze echt nodig zijn, gaan ze door. Anders stellen we ze uit of passen we ze aan.
De begroting is op orde tot en met 2027. Voor 2028 en 2029 moeten we nog aan slag om de begroting helemaal op orde te krijgen.