Onderzoek ‘Gezond en gelukkig ouder worden in Hilvarenbeek’

Wat is er nodig om gezond en gelukkig ouder te worden in onze gemeente? Deze vraag stelden we u. Bekijk de resultaten van ons onderzoek.

Ouderen die genieten in de zon

Ouderen die genieten in de zon

Wat is er nodig om gezond en gelukkig ouder te worden in onze gemeente? Deze vraag stelde de gemeente en Platform 60+ Hilvarenbeek in een onderzoek dat zij in november 2021 onder senioren in onze gemeente uitvoerden. 952 inwoners vulden de vragenlijst in. Heel erg bedankt! De resultaten helpen ons om goede keuzes te maken voor de toekomst. Graag delen wij de belangrijkste resultaten met u. 

Vrijwilligerswerk

62% van de respondenten geeft aan in de toekomst misschien of zeker vrijwilligerswerk te willen doen. Een ontmoetingsruimte voor senioren wordt gemist. Denk hierbij aan een soort buurthuis of binnenloop-café om een kopje koffie te drinken, of waar activiteiten worden georganiseerd voor en door senioren.

Ondersteuning

Inwoners vinden de aanwezigheid van verschillende ondersteuningsmogelijkheden belangrijk om gezond en gelukkig ouder te worden, maar vooral om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Opvallend is dat er momenteel weinig gebruik wordt gemaakt van de ondersteuningsmogelijkheden, mogelijk vanwege corona.

Men verwacht in de toekomst met name gebruik te maken van advisering rondom langer zelfstandig thuis wonen, hulp van dorpsondersteuners, mantelzorgondersteuning en gepast vervoer.

Zelfredzaamheid

Inwoners voelen zich verbonden met anderen in hun omgeving. Eenzaamheid lijkt relatief niet zo veel voor te komen (5%), al is iedere eenzame inwoner er natuurlijk één te veel. Er is een groep inwoners die zich zorgen maakt over eenzaamheid in de toekomst (14%), over hun plek in de samenleving (20%) en hun zelfredzaamheid (22%). Ook zijn er zorgen over langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, gezondheid van naasten en de eigen gezondheid.

Advies

De meeste inwoners vinden het prettig wonen in onze gemeente. Als we naar de verschillende kernen kijken, dan zien we dat vooral inwoners van de kern Hilvarenbeek graag binnen de eigen kern willen blijven. Inwoners van de kleine kernen noemen de afwezigheid van belangrijke voorzieningen als een reden om misschien te moeten verhuizen in de toekomst.

Kijken we naar de huidige woning, dan zien we ook bereidheid om de woning aan te passen – zowel om de woning levensloop-geschikt te maken als om de woning ter verduurzamen. Inwoners hebben behoefte aan advisering vanuit de gemeente over het aanpassen van de woning en het eventueel vinden van een geschikte woonruimte.

Bekijk hier het volledige rapport. 

Terug naar overzicht