Niet lekker in je vel? Praat erover!

Heb je het mentaal zwaar door de coronacrisis? Praat met iemand over je gevoelens.

Het is belangrijk dat het goed gaat met álle jongeren in onze gemeente en daar willen we ons dan ook voor inzetten. Tijdens de coronacrisis merken we dat veel jongeren het zwaarder hebben dan anders. Daarom zijn we de online campagne ‘tot ik erover ging praten’ gestart. Deze is samen met jongeren opgezet. Om te laten zien dat hun nare gevoel niet voor eeuwig duurt, dat er altijd hoop is, en dat erover praten écht helpt.
 

Je bent niet de enige!

Voel jij je eenzaam? Futloos? Heb je last van depressieve gevoelens? Merk je dat je vlucht in werk, gamen of verdovende middelen? En wat doe je als dat gevoel niet meer weggaat? Je denkt nu misschien dat je de enige bent die hier mee rondloopt, maar dat is niet zo. Veel jongeren (1 op de 15) hebben te maken met een dip, donkere gedachten of depressieve gevoelens.

Tot ik er over ging praten…

Begin met praten over je gevoelens. Niet makkelijk, maar praten helpt. Écht. Het delen van je gevoelens zorgt ervoor dat je er niet meer alleen voor staat. Maar hoe begin je ermee? En bij wie kun je dan terecht? Het is vooral belangrijk dat je naar iemand toe stapt die jij vertrouwt.
 

  • Iemand uit je eigen omgeving: misschien kun je met je (schoon)ouders, verzorgers, docenten, collega’s, klasgenoot en/of  vrienden praten. Weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Bekijk het stappenplan van hey het is oke.
  • Huisarts: vind je het niet fijn om met iemand te praten die dichtbij je staat? Je kunt ook altijd bij je huisarts terecht. Maak vooral een afspraak, ook als je gewoon even over je gevoelens wilt praten. Hij/zij kan je altijd verder helpen.
  • HEBE: het jongerenwerk in Hilvarenbeek. Hier kun je altijd terecht! Of je nu even wilt praten met iemand of het gewoon leuk wilt hebben! Stuur een appje naar Michelle (jongerenwerker): 06-83168972 .
  • Dorpsondersteuner: in iedere dorpskern werkt een zogenoemde 'dorpsondersteuner'. Hier kun je terecht met ál je hulpvragen. Alles wat je bespreekt is vertrouwelijk. Bekijk wie er als dorpsondersteuner  in jouw dorp werkt.
  • MindYoung: neem een kijkje op MindYoung over alles over je mind. Voor en door jongeren. Wil je er anoniem over praten? Dan kun je bellen of chatten met Mind Korrelatie.

24/7 bellen of chatten

Zie je het echt niet meer zitten? En wil je liever anoniem met iemand praten? Dan kun je 24/7 chatten of bellen met de hulpverleners van 113.
Ben jij of iemand in je omgeving in acuut levensgevaar door dat jij of iemand anders het niet meer ziet zitten? Bel dan 112.

 

 

Terug naar overzicht