Mantelzorgwoning

Wilt u als mantelzorger of zorgbehoevende dichterbij elkaar wonen? U kunt kiezen voor een mantelzorgwoning. Dit is een tijdelijk zelfstandige woning op het terrein van de mantelzorger of zorgbehoevende. In deze woning mogen maximaal 2 personen wonen. In bepaalde gevallen is voor het gebruik een vergunning nodig.

Wat u moet weten

Voor wie is een mantelzorgwoning?

  • Voor mensen die veel zorg of ondersteuning nodig hebben. 
  • Personen die mantelzorg verlenen aan iemand in hun directe omgeving.
  • Mensen die in de toekomst veel zorg nodig hebben.
  • Mensen die verwachten in de toekomst veel voor iemand te gaan zorgen.
  • Mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt.
  • Partners van de persoon die zorg nodig heeft of de mantelzorger.

Wanneer is een mantelzorgwoning vergunningsvrij en wanneer heeft u een vergunning nodig?

Een mantelzorgwoning mag u in sommige gevallen zonder vergunning bouwen of plaatsen. Dit hangt af van de manier waarop u de woning wilt bouwen of plaatsen.

  • Vergunningsvrij: U heeft hulp nodig. U moet laten zien dat u deze hulp echt nodig heeft. Dat doet u met een mantelzorgverklaring. De mantelzorgconsulent van de gemeente Hilvarenbeek kan u deze verstrekken op basis van een medische verklaring van uw behandelend arts. Het gebruik van een bestaand bijgebouw (zoals een gararge of schuur als mantelzorgwoning is vergunningsvrij, mits het voldoet aan de landelijke bouwregels uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Ook een nieuwe tijdelijk gebouw op het erf kan onder voorwaarden vergunningsvrij zijn. 
  • Vergunning nodig: Als u een nieuw bijgebouw wilt plaatsen of bestaand gebouw groots wilt verbouwen, kan een omgevingsvergunning nodig zijn. Dit hangt af van de locatie, de afmetingen en het omgevingsplan.

Controleer altijd via het Omgevingsloket of uw plan vergunningsvrij is, of dat u een vergunning nodig heeft. 

Bouwregels

Binnen de bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom gelden de volgende voorwaarden:

  • U gebrruikt een bestaand bijgebouw, zoals een schuur of garage.
  • De mantelzorgwoning is ondergeschikt aan de hoofdwoning.
  • De woning wordt bewoond door maximaal twee personen.
  • Er is sprake van een aantoonbare mantelzorgrelatie. Hiervoor kunt u op basis van een medische verklaring van uw behandeld arts bij de mantelzorgconsulent van de gemeente een mantelzorgverklaring krijgen. 
  • In sommige gevallen is een omgevingsvergunning vereist, bijvoorbeeld bij wijziging van het gebruik of de gevel.

Buiten de bebouwde kom

Buiten de bebouwde kom zijn de mogelijkheden ruimer:

  • U mag een verplaatsbare mantelzorgwoning plaatsen met een maximale oppervlakte van 100m2.
  • De maximale hoogte is 5 meter.
  • Er moet een aantoonbare mantelzorgrelatie zijn. Hiervoor kunt u op basis van een medische verklaring van uw behandelend arts bij de mantelzorgconsulent van de gemeente een mantelzorgverklaring krijgen.
  • De mantelzorgwoning moet weer verwijderd worden wanneer de zorgrelatie eindigt.

Verruimde regeling mantelzorg

De gemeente Hilvarrenbeek werkt met een verruimde regeling vooor mantelzorgwoningen. Dit betekent dat u onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking voor een mantelzorgwoning  komt. U moet dan een tijdelijke vergunning aanvragen. Dit kan van toepassing zijn wanneer:

  • U de AOW-leeftijd heeft bereikt, maar nog geen mantelzorg ontvangt. Er wordt dan allleen beoordeeld op leeftijd.
  • U nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt, maar verwacht in de toekomst zorg nodig te hebben of te gaan geven. U moet laten zien dat het logisch is dat u later zorg nodig heeft of zorg gaat geven.

U kunt dan gebruik maken van de verruimde mantelzorgregeling van de gemeente Hilvarenbeek. Soms is er voor het verbouwen van een bestaand gebouw een vergunning nodig. Het is goed om dat vooraf na te gaan. Als u geen gebruik maakt van een bestaand gebouw, gelden er andere regels voor binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom.

  • Buiten de bebouwde kom gelden in beginsel de normale regels voor het bouwen of uitbreiden. Daarnaast mag u voor mantelzorg een bouwwerk plaatsen van niet meer dan 100m2, dat in zijn geheel verplaatsbaar is. U moet hiervoor een tijdelijke vergunning aanvragen.
  • Binnen de bebouwde kom blijven de normale regels voor het bouwen of uitbreiden van toepassing. U mag dus niet extra bouwen voor mantelzorg en mag alleen gebruik maken van een bestaand gebouw.

Huisnummer aanvragen

Is de mantelzorgwoning vanaf de openbare weg bereikbaar? Heeft het een ingang die van buiten én binnen is af te sluiten? En heeft het een keuken, badkamer en toilet? In dat geval kunnen wij een adres en huisnummer toekennen. Het is belangrijk vooraf goed na te denken of een mantelzorgwoning een apart huisnummer nodig heeft. Een mantelzorgwoning kan namelijk gevolgen hebben voor de inkomens van zowel mantelzorger als zorgbehoevende. Laat uzelf hierover goed adviseren.

Huisnummer aanvragen

Is de mantelzorgwoning vanaf de openbare weg toegankelijk? Heeft het een ingang die van buiten én binnen is af te sluiten? En heeft het een keuken, badkamer en toilet? In dat geval kunnen wij een adres en huisnummer toekennen. Het is belangrijk vooraf goed na te denken of een mantelzorgwoning een apart huisnummer nodig heeft. Een mantelzorgwoning kan namelijk gevolgen hebben voor de inkomens van zowel mantelzorger als zorgbehoevende. Laat uzelf hierover goed adviseren.

Op deze pagina