Mantelzorgwoning

Wilt u als mantelzorger of zorgbehoevende dichterbij elkaar wonen? U kunt kiezen voor een mantelzorgwoning. Dit is een tijdelijk zelfstandige woning op het terrein van de mantelzorger of zorgbehoevende. In deze woning mogen maximaal 2 personen wonen. In bepaalde gevallen is voor het gebruik een vergunning nodig.

Wat u moet weten

Voor wie is de mantelzorgwoning

  • Voor mensen die veel zorg nodig hebben. Of mensen die mantelzorg verlenen
  • Voor mensen die in de toekomst veel zorg of ondersteuning nodig gaan hebben. Of mensen die verwachten in de toekomst veel voor iemand te gaan zorgen
  • Voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt
  • Voor de partner van de zorgbehoevende of mantelzorger

Bouwregels

  • Binnen de bebouwde kom mag u niet zomaar extra bouwen of verbouwen. Mogelijk moet u voor de verbouwing een omgevingsvergunning aanvragen. De gemeente Hilvarenbeek heeft een verruimde regeling mantelzorgwoningen die een uitbreiding van de landelijke, vergunningsvrije mantelzorgmogelijkheden biedt. 
  • In het buitengebied mag u, speciaal voor mantelzorg, onder voorwaarden (zie artikel 2 van Bijlage II uit het Bor) een bouwwerk plaatsen van maximaal 100 vierkante meter. Dit bouwwerk moet u in zijn geheel of in delen kunnen verplaatsen

Voorwaarden

In de volgende gevallen moet u laten zien dat u veel zorg en ondersteuning nodig heeft:

  • Wanneer u nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt maar wel verwacht binnen 10 jaar zorgbehoevend te zijn.
  • Wanneer u een tijdelijke mantelzorgwoning wilt plaatsen in het buitengebied.

U laat dit zien met een verklaring van een huisarts, een wijkverpleegkundige of sociaal medisch adviseur. Bespreek uw plannen daarom tijdig met een van deze mensen.

Huisnummer aanvragen

Is de mantelzorgwoning vanaf de openbare weg toegankelijk? Heeft het een ingang die van buiten én binnen is af te sluiten? En heeft het een keuken, badkamer en toilet? In dat geval kunnen wij een adres en huisnummer toekennen. Het is belangrijk vooraf goed na te denken of een mantelzorgwoning een apart huisnummer nodig heeft. Een mantelzorgwoning kan namelijk gevolgen hebben voor de inkomens van zowel mantelzorger als zorgbehoevende. Laat uzelf hierover goed adviseren.

Op deze pagina