Lintjesregen

Lintjesregen in gemeente Hilvarenbeek

Vandaag was het weer tijd voor de jaarlijkse lintjesregen in de gemeente Hilvarenbeek. Vandaag mocht Burgemeester Evert Weys vijf inwoners van onze gemeente feliciteren met een Koninklijke onderscheiding. Op 16 april reikte hij ook al een Koninklijke onderscheiding uit aan een inwoner van onze gemeente.

 

De heer P.P.M. (Paul) Buiks (80) uit Hilvarenbeek 

Sinds zijn pensioen in 2017 heeft Paul Buiks zich volledig gewijd aan het vrijwilligerswerk. Daarvoor werkte hij als slager bij Pas Rokerij Specialiteiten. Hoewel zijn maatschappelijke betrokkenheid pas ná zijn werkzame leven begon, is zijn inzet indrukwekkend. Hij besteedt wekelijks meer dan  40 uur aan verschillende vrijwilligersactiviteiten. Deze activiteiten zijn gericht op het behouden van de leefbaarheid, lokale tradities en sociale verbondenheid binnen de gemeente. 

Vanaf 2007 is hij actief lid bij het Gilde Sint Sebastiaan Hilvarenbeek. Hij organiseert en geeft schietclinics voor verschillende  doelgroepen, zoals maatschappelijke organisaties, scholieren en mensen met een beperking. Daarnaast is hij vaandrig bij officiële gelegenheden en verricht hij bar- en schoonmaakwerkzaamheden op de gilde-avonden.  

Sinds 2010 is hij bestuurslid en sportcoördinator bij Senioren Netwerk Hilvarenbeek. Voor deze vereniging organiseert hij activiteiten zoals jeu de boules (inclusief onderhoud aan twaalf banen), rikken, jokeren, bridge, tai chi, yoga en wandelingen. Hij zorgt voor de planning, inschrijvingen, communicatie, prijzen, het clubblad eén persoonlijke attenties bij verjaardagen.  

Sinds 2017 is de heer Buiks vrijwillig hovenier bij Zorgcentrum De Clossenborch. Hier onderhoudt hij wekelijks de gemeenschappelijke belevingstuin voor de bewoners en is hij actief tijdens gezamenlijke klusdagen.  

Vanwege de aard, duur en betekenis van deze activiteiten acht het Kapittel voor de Civiele Orden de heer Buiks decorabel. Zijn inzet heeft grote waarde voor het sociale en culturele weefsel van onze gemeente. Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

De heer A.G.B. (Ad) Broeders (74) uit Hilvarenbeek

Ad Broeders is al sinds 1975 actief als vrijwilliger in Hilvarenbeek. Hij was 22 jaar lang een toegewijd lid van de vrijwillige brandweerpost Hilvarenbeek. Deze functie vroeg om wekelijkse oefenavonden, intensieve trainingen in eigen tijd en paraatheid voor uitrukken die soms een grote impact hadden. Zijn langdurige inzet bij de brandweer toont zijn grote maatschappelijke betrokkenheid.

Na zijn afscheid van de actieve brandweerdienst in 1997 bleef Ad Broeders actief als vrijwilliger bij de personeelsvereniging De Snelblussers. Hier organiseert hij activiteiten voor (oud-)collega’s.

Sinds 2007 is hij ook actief binnen het Gilde St. Joris in Hilvarenbeek. Vanaf 2017 is hij lid van de werkgroep Midden in de Samenleving en vanaf 2020 bestuurslid. Hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van het natuurspeelbos Roovertse Bergen en organiseerde kookworkshops voor ouderen met dementie en hun kleinkinderen. Tot 2017 was hij verantwoordelijk voor het jaarlijkse Koningschieten en hielp hij bij de oud papierinzameling.

Een andere belangrijke pijler in zijn vrijwilligerswerk is zijn inzet voor het Senioren Netwerk Hilvarenbeek (voorheen KBO). Sinds 2013 is hij bestuurslid is en sinds 2016 vicevoorzitter. Hij verzorgt onder meer de PR en organiseert bijeenkomsten over levensloopbestendig wonen. Ook plant en coördineert hij het maandelijkse driegangendiner en speelde een sleutelrol in het regionale vervoersinitiatief Automaatje.

De inzet van Ad Broeders is van grote waarde voor het sociale, culturele én fysieke leefklimaat in gemeente Hilvarenbeek. Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.J.M. (Jack) Colsters (69) uit Hilvarenbeek

Jack Colsters is sinds 1987 een toegewijde vrijwilliger, vooral binnen de sportsector. Zijn bijdrage aan de handboogsport is bijzonder indrukwekkend, zowel lokaal, regionaal als landelijk. Als gediplomeerd trainer en mentor heeft hij tientallen jonge schutters begeleid naar het hoogste nationale en zelfs internationale niveau. Binnen de sport wordt hij gewaardeerd als motivator, inspirator en stille kracht achter de schermen. Dankzij zijn inzet groeiden meerdere verenigingen, vooral onder de jeugd.

Van 1997 tot 2012 was Jack actief bij handboogvereniging Oefening en Uitspanning in Esbeek. Hier trainde  hij de jeugd en leidde nieuwe trainers op. Sinds 2007 is hij trainer bij de Koninklijke Handboog Sport Nederland, waar hij toptalent traint en trainers opleidt in diverse rayons. Hij is actief als scout en begeleidt en toetst trainers en jeugdschutters.

Sinds 2016 is hij verbonden aan handboogvereniging De Meierijers in Berkel-Enschot. Hier geeft hij trainingen aan zowel jeugd als volwassenen, organiseert hij clinics organiseert en begeleidt hij jonge sporters bij wedstrijden. Ook bij handboogvereniging Ontspanning na Arbeid in Bladel is hij sinds 2017 actief als trainer. Zijn betrokkenheid daar heeft volgens de vereniging geleid tot een verdubbeling van het ledenaantal.

Naast zijn inzet voor de handboogsport was Jack Colsters ook betrokken bij andere maatschappelijke organisaties. Van 1987 tot 2016 was hij vrijwilliger bij de Hilvarenbeekse Zaalvoetbalbond als scheidsrechter en tijdswaarnemer. Van 1988 tot 2019 was hij actief bij de Stichting Wandelvierdaagse Hilvarenbeek in verschillende organiserende functies, waaronder marsleider en penningmeester. Verder reed hij tussen 2015-2018 en 2021-2023 als vrijwillig chauffeur bij de Buurtbusvereniging Hilvarenbeek.

Jack Colsters wordt gezien als een onmisbare kracht binnen de (handboog)sportgemeenschap. Het Kapittel voor de Civiele Orden erkent zijn uitzonderlijke inzet en kwalificeert hem als iemand “die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd”. Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Colsters te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer F.A.M. (Frans) Driesser (74) uit Diessen

Frans Driesser staat bekend als een stille kracht met een groot hart. Al meer dan twintig jaar zet hij zich met bijzondere toewijding in voor de gemeenschap. Vooral binnen de Rooms-katholieke parochie Heilige Norbertus en als maatje voor ouderen. Zijn inzet is bijna dagelijks, zonder enig eigen belang en altijd op de achtergrond.

Sinds 2000 is Frans vrijwilliger bij ContourdeTwern als Maatje Informele Zorg. Wekelijks bezoekt hij ouderen en onderneemt activiteiten met hen.

Binnen de parochie is hij sinds 2013 actief als koster, lector en acoliet. In die functies is hij onmisbaar bij de liturgische vieringen en wordt zijn zorgvuldigheid en betrokkenheid zeer gewaardeerd. Ook als zanger is Frans verbonden aan de parochie. Van 2004 tot 2021 bij koor Zang en Vriendschap, sinds 2004 bij het Willibrorduskoor en sinds 2013 bij het Norbertuskoor. Bij het Willibrorduskoor is hij ook betrokken als penningmeester, bij het Norbertuskoor als bestuurslid en archivaris.

Op andere terreinen levert Frans ook een onschatbare bijdrage. Sinds 2012 is hij conciërge en kok in gemeenschapshuis De Diessense Eenhoorn, een spilfunctie in de sociale cohesie van Diessen. Hij zorgt voor de dagelijkse gang van zaken en verzorgt maaltijden voor bewoners en bezoekers. Sinds 2016 is hij ook vrijwilliger bij zorgcentrum De Clossenborch. Hier helpt hij in het restaurant, dekt hij de tafels, serveert de maaltijden en is hij een luisterend oor voor bewoners. Sinds 2018 zet hij zich in voor de Werkgroep Lunteren, die jaarlijks een vakantieweek organiseert voor vijftig oudere inwoners.

Hoewel hij zijn taken met bescheidenheid uitvoert en nooit iets terugverwacht, is de impact van zijn werk groot. Zijn toewijding aan mensen en gemeenschap is inspirerend en verdient publieke erkenning. Het heeft Zijne Majesteit de Koning daarom behaagd de heer Driesser te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw P.J.T. (Nel) Diepstraten-van Raak (71) uit Haghorst

Nel Diepstraten is al meer dan veertig jaar actief als vrijwilliger in haar gemeenschap. Haar inzet kenmerkt zich door verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid en bovenal betrokkenheid bij zowel jong als oud. Ze vervulde verschillende functies, maar vooral haar rol bij de EHBO Diessen is erg belangrijk geweest.

Sinds 1991 is Nel verbonden aan EHBO Diessen. Van 2001 tot 2010 was ze bestuurslid en van 2010 en 2024 voorzitter. Deze rol vraagt niet alleen om bestuurlijke inzet, maar ook voortdurende bijscholing en paraatheid. EHBO’ers staan vaak aan de basis van acute hulpverlening; een taak die levens kan redden. Nel vervulde deze rol met grote toewijding, en droeg bij aan scholing en organisatie binnen de vereniging. Daarnaast is zij aangesloten bij Stichting Hartslag.nu, waar zij als reanimatievrijwilliger paraat staat bij hartstilstanden in haar omgeving.

Ook daarbuiten heeft Nel zich jarenlang ingezet. In de jaren tachtig was ze bestuurslid en vrijwilliger bij Peuterspeelzaal Het Drempeltje, waar ze hielp bij de opvang en activiteiten voor jonge kinderen. Van 2003 tot 2007 was zij bestuurslid van Buurtvereniging Kanaaldijk Noord.

Sinds 2006 is ze vrijwilliger bij Stichting Huifbed-rijden Donkhorst, waar ze mensen met een beperking ondersteunt tijdens therapeutische activiteiten met paarden. Van 2018 tot 2024 was ze actief voor De Zonnebloem, waar zij ouderen bezocht en vervoerde voor uitjes en sociale contacten.

Het Kapittel voor de Civiele Orden beoordeelde haar inzet als langdurig, intensief en maatschappelijk waardevol. Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd mevrouw Diepstraten te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer A.W. (Arie) Gerritsen (62) – Hilvarenbeek

Arie Gerritsen is een vrijwilliger ‘van de oude stempel’. Als negenjarig manneke raakte hij betrokken bij het lokale verenigingsleven en heeft dit sindsdien nooit meer losgelaten. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met het culturele leven in Hilvarenbeek.

Sinds 1972 is Arie Gerritsen betrokken bij de Koninklijke Harmonie Concordia van 1839.Hij begon als muzikant, wat hij nog steeds is. Van 2005 tot 2020 was hij bestuurslid en momenteel is hij lid van de concertcommissie en de  werkgroep Vlooienmarkt. Vanaf 2003 zet hij zich ook in als bestuurslid en vrijwilliger bij de Stichting Vrienden van Concordia.

Sinds 1983 is Arie actief bij Stichting Beekse Carnaval De Pezerikken. Hij begon als muzikant van toenmalig hofkapel Blaasorkest D'Afentoeters. Later werd zijn expertise ingezet als medewerker opbouw, waarbij hij onder andere de logistiek verzorgt tijdens festiviteiten zoals het Liekesfist en de Aawmeutenaovonden. Hij maakt de bouwtekeningen, regelt de materialen en bouwt zelf mee op. Arie beschikt over goede contactuele eigenschappen en weet zowel jeugd als ouderen enthousiast te maken om samen met hem de puntjes op de i te zetten.

Verder is hij sinds 2005 mede-oprichter van de Stichting Zomergebloas, de organisatie van het gelijknamige tweedaagse muziekfestival op de Vrijthof. Tot 2022 was hij penningmeester en tegenwoordig is hij actief binnen de commissie facilitaire zaken. Ook bij deze Stichting worden zijn organisatorische en logistieke kwaliteiten gewaardeerd. Arie coördineert als commissielid Facilitaire zaken het gehele logistieke proces en is daar ver vóór aanvang van het festival mee bezig. Door zijn activiteiten bij meerdere verenigingen legt Arie verbindingen, onder andere binnen het bedrijfsleven.

Al meer dan vijftig jaar zet Arie Gerritsen zich onvoorwaardelijk in voor de gemeenschap. Altijd betrokken, betrouwbaar en loyaal. Zijn inzet overstijgt de gebruikelijke vrijwillige inzet en heeft blijvende impact op de culturele samenleving van Hilvarenbeek. Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Gerritsen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.