Trouwen of geregistreerd partnerschap

Wilt u een huwelijk of partnerschap sluiten? Dit kan op het gemeentehuis of op een zelfgekozen locatie. U moet dit vooraf bij ons melden. U hoeft niet in onze gemeente te wonen om er te kunnen trouwen of een partnerschap te laten registreren.

Vastleggen datum

Voordat u trouwt of uw partnerschap laat registreren, legt u eerst een datum vast door uw plannen bij ons te melden. U kunt de datum tenminste 2 weken en maximaal 1 jaar voor de datum vastleggen Hiervoor heeft u beiden DigiD nodig. U selecteert een trouwdatum, een trouwlocatie en geeft een voorkeur door voor een trouwambtenaar. 

Wat u moet doen

Kies een trouwambtenaar

Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) voltrekt het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit kan een van onze eigen trouwambtenaren zijn. Maar u kunt ook kiezen voor een familielid, vriend of een zelfstandig trouwambtenaar. Deze persoon moet worden aangewezen of beëdigd tot BABS. Vul hiervoor het formulier BABS voor een dag in. U kunt het formulier uploaden wanneer u de trouwdatum vastlegt. Lukt dat nog niet? Stuur het dan 3 maanden voor de datum, per e-mail naar burgerzaken@hilvarenbeek.nl

Kies getuigen

Bij een ceremonie dienen minimaal 2 maar maximaal 4 getuigen aanwezig te zijn ( (uitgezonderd het gratis huwelijk of partnerschap)

Kies een trouwlocatie

U kunt trouwen of uw partnerschap vastleggen op het gemeentehuis. Geef dit aan ons door bij de melding.

Als u op een andere locatie dan het gemeentehuis wilt trouwen, dan geeft u dit minimaal 6 weken voor de huwelijksdatum schriftelijk aan ons door. U gebruikt hiervoor een aanvraagformulier eenmalige trouwlocatie. Hierin vermelden we ook de voorwaarden waar een locatie aan moet voldoen.

Wat u moet weten

Gratis huwelijk of partnerschap

Dit is mogelijk op maandagmorgen van 9:00u tot 9:30u. Alleen de twee getuigen en eventuele kinderen van het paar mogen hierbij aanwezig zijn. U kunt geen trouwambtenaar kiezen. U heeft vooraf geen gesprek met de trouwambtenaar.

Verkorte ceremonie

U kunt ook kiezen voor een verkorte ceremonie. Het huwelijk of de partnerschapsregistratie vindt plaats in B&W kamer op het gemeentehuis op maandag t/m donderdag van 9:00u tot 12:00u.
De ceremonie duurt maximaal 15 minuten. U mag 8 gasten meenemen, inclusief uw getuigen. Een trouwambtenaar voltrekt het huwelijk of partnerschap. De trouwambtenaar houdt een korte toespraak. Ook bij deze verkorte ceremonie kunt u zelf geen trouwambtenaar kiezen of vooraf een gesprek hebben.

Buitenlandse nationaliteit

Bent u in het buitenland geboren? Of hebt u in het buitenland gewoond? Hebt u niet de Nederlandse nationaliteit? Woont u in het buitenland, maar wilt u in Nederland trouwen? Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden kunnen u en uw partner verschillende documenten nodig hebben. Neem hiervoor contact met ons op.

Kosten 2024

Locatie Tijd Kosten
Trouwzaal werkdagen 9:00 tot 17:00 uur € 367,55
Trouwzaal zaterdag 9.00 tot 17.00 uur € 423,10
Een locatie die bij ons al bekend is werkdagen 9:00 tot 17:00 uur € 423,10
Een locatie die bij ons al bekend is zaterdag 9:00 tot 17:00 uur € 533,85
Nieuwe trouwlocatie werkdagen 9:00 tot 17:00 uur € 533,85
Nieuwe trouwlocatie zaterdag 9:00 tot 17:00 uur € 644,80
verkorte ceremonie in kamer van B&W maandag tot en met donderdag tussen 9:00 en 12:00 uur € 203,45

Overige kosten

Onderdeel Kosten
Trouwboekje € 34,35
Benoeming BABS voor een dag € 84,70
Benoeming BABS voor een dag met beëdiging bij de rechtbank € 169,50
Getuigen van de gemeente € 77,50
Annulering ceremonie: volledige betaalde kosten + evt. € 40,00
Annulering gratis ceremonie € 40,00

Een overzicht van alle kosten vindt u in onze legesverordening.