Rijbewijs

U verlengt uw rijbewijs online of door een afspraak te maken. Verleng uw rijbewijs online en haal het na 2 werkdagen zonder afspraak op bij het gemeentehuis. Maak een afspraak op het gemeentehuis als u voor de eerste keer een rijbewijs aanvraagt. 

Online verlengen

In Hilvarenbeek kunt u uw rijbewijs online verlengen. U haalt het rijbewijs na 2 werkdagen op bij het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. U doet de aanvraag via de website van het RDW. Let op het volgende:

 • U heeft de DigiD app en een NFC-chiplezer op uw mobiele telefoon (Android 6.0 of hoger/iPhone 7 of hoger). Dit is nodig voor de identiteitscheck
 • U gaat uw rijbewijs verlengen of een categorie uitbreiden
 • U staat ingeschreven in Hilvarenbeek
 • Naast het rijbewijs betaalt u ook voor de pasfoto’s

U doet de online aanvraag gemakkelijk en snel in 3 stappen:

 1. Maak een pasfoto in een fotocabine of bij een RDW-erkende fotograaf tegen gebruikelijke kosten
 2. Ga naar de website van de RDW en vraag online het rijbewijs aan
 3. Haal uw nieuwe rijbewijs op bij de gemeente

Meer weten? Bekijk de instructievideo van de RDW. Of kijk op de website van de RDW

Afspraak maken

Wilt u liever uw rijbewijs aan de balie verlengen? Maak dan een afspraak.

U neemt het volgende mee naar de afspraak:

 • Uw oude rijbewijs
 • Heeft u geen rijbewijs, neem dan een ander geldig identiteitsbewijs mee
 • Een pasfoto in kleur dat niet ouder is dan zes maanden. Let op de pasfoto-eisen
 • Pinpas (contant betalen is niet mogelijk)

Let op: Het rijbewijs kunt u na 5 werkdagen afhalen bij het gemeentehuis, zonder afspraak.

Wat u moet weten

Rijbewijs snel nodig?

U kunt een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs voor 14:00 uur aanvraagt, dan ligt het de volgende werkdag vanaf 10:00u voor u klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Rijbewijs kwijt of gestolen

U meldt dit bij ons wanneer u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Wij registreren het document als vermist. Het document is dan niet meer geldig. Wanneer u het vermiste rijbewijs terugvindt, dan mag u het inleveren bij het gemeentehuis.

Gezondheidsverklaring

In bepaalde gevallen heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld wanneer u bij het verloop van uw rijbewijs 75 jaar of ouder bent. U vraagt deze verklaring online aan bij het CBR. U heeft hiervoor DigiD nodig. Liever een verklaring op papier? U kunt de verklaring ook tegen een klein bedrag ophalen bij het gemeentehuis. U vult het formulier in en stuurt het naar het CBR. Het CBR stuurt u een vragenlijst. Deze vult u in met een medisch specialist. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Rijbewijs met DigiD inlogfunctie

Vanaf 1 juli 2023 kunt u met uw rijbewijs online inloggen op websites van de overheid, zorg en pensioenfondsen. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw nieuwe rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met een pincode. Die code geeft je toegang tot de inlogfunctie. Geen brief ontvangen? U kunt binnen 6 weken een nieuwe brief met pincode aanvragen bij DigiD.nl. Het is niet verplicht om in te loggen met uw rijbewijs op overheidswebsites.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Wilt u een rijbewijs uit het buitenland omwisselen voor een Nederlands rijbewijs? Dan leest u op de website van de RDW hoe u dat doet. Maak een afspraak voor het omwisselen van uw rijbewijs.

Kosten 2024

Soort Kosten
Rijbewijs aanvragen of verlengen € 51,11
Gezondheidsverklaring € 44,50
Spoedaanvraag € 39,65 extra
Omwisselen buitenlands rijbewijs € 51,11