Samenwerken aan veilige muziekevenementen

Op donderdag 25 april ondertekenden vertegenwoordigers van de gemeente Hilvarenbeek, Beekse Bergen en organisatoren B2S en Monumental Productions het convenant ‘Veilige evenementen’.

Waarom dit convenant?

Het doel van dit convenant is het vastleggen van extra samenwerkingsafspraken. De vier partijen werken al jaren professioneel samen, waarbij ieder zijn verantwoordelijkheden heeft: de gemeente is verantwoordelijk voor de openbare orde rond het festivalterrein en de festivalorganisatoren voor de veiligheid van festivalbezoekers, medewerkers en artiesten. Tijdens deze evenementen vonden het afgelopen jaar incidenten plaats, deels met relatie tot middelengebruik. Deze gaven reden voor het maken van extra samenwerkingsafspraken. De afgelopen periode maakten de betrokken partijen die extra samenwerkingsafspraken rondomtwee jaarlijks terugkerende, grootschalige muziekevenementen op het terrein van Beekse Bergen: ‘Decibel outdoor’ en ‘Awakenings Summerfestival’. Deze afspraken gaan over veiligheid en (gezondheids)risico’s tijdens evenementen. Het doel hiervan: samen de kans op incidenten zo klein mogelijk maken en houden. De partijen juichen het toe als andere organisatoren zich in de toekomst willen aansluiten bij dit convenant.

Wat gaat er veranderen?

Met de nieuwe afspraken willen de samenwerkende partijen onder andere nog meer toezicht en controle op drugsgebruik en -bezit, op en rond de evenemententerreinen. Hierbij blijft het bestaande zerotolerance beleid gehandhaafd. Daarnaast geven zij in samenwerking met partners ‘Unity’ en ‘Celebrate Safe’ voor en tijdens muziekevenementen nog meer voorlichting over de gevolgen van drugsgebruik. Ook willen de ondertekenaars op deze manier de stijgende, landelijke trend in normalisering van drugsgebruik verminderen en waar mogelijk tegengaan. Op deze manier willen zij samen op professionele wijze de meest veilige evenementen blijven organiseren.

Terug naar overzicht