Beweegcoach voor (kwetsbare) ouderen (22-07-2019)

Home > Voor Bewoners > Hulp is dichterbij dan u denkt > Beweegcoach voor (kwetsbare) ouderen

Beweegcoach voor (kwetsbare) ouderen (22-07-2019)

Ine van Liempd

Ine is actief als beweegcoach voor ouderen in de gehele gemeente.

Het jaarlijkse aantal valincidenten onder ouderen is hoog. Door te blijven bewegen, vermindert het risico op vallen. Bovendien is blijven bewegen goed voor het brein. De gemeente wil bereiken dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen op een veilige manier. Vandaar dat de gemeente in de vorm van een pilot een beweegcoach voor ouderen heeft aangesteld.

Als beweegdocente in een fitnesscentrum ging Ine van Liempd zich verdiepen in doelgroepen die wat meer aandacht nodig hebben, zoals mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, diabetes of diegenen die willen afvallen. “Ik deed een opleiding voor sport en bewegen aan het ROC in Tilburg om senioren op een verantwoorde manier te laten bewegen. Via het sportpunt Tilburg ging ik eind 2018 beweegles geven aan groepen mobiele en zeker ook minder mobiele ouderen. Daar zijn sinds begin dit jaar de wekelijkse beweeggroepen in De Clossenborch bij gekomen. In iedere les laat ik de bewoners weer andere oefeningen doen”, licht ze toe. “In beweging blijven biedt niet alleen fysiek veel voordelen, maar ook mentaal: het brein wordt geactiveerd, waardoor hersencellen minder snel afsterven.”

Beweegcoach voor (kwetsbare) ouderen

 “Tijdens mijn lessen oefen ik hun kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie, waar ik dan een training omheen bouw. Verder kan ik inwoners laten aansluiten bij bestaande beweeginitiatieven of nieuwe initiatieven opstarten, die dan later door de kernen kunnen worden overgenomen”, vertelt ze. “Ook een beweegspel aan tafel is mogelijk of vitaliteitstesten, die in de gehele gemeente gaan plaatsvinden.” Behalve bewegen heeft Ine sociale contacten voor senioren hoog in het vaandel.

In de kernen laat Ine bovendien buurtondersteuners, huisartsen, praktijkondersteuners, de gemeente, de eetpunten en andere mensen en organisaties die met ouderen te maken hebben, kennis maken met haar beweeglessen. “Ik heb nu eenmaal feeling met deze doelgroep”, zegt ze. “Zelf ben ik immers ook geen 18 meer.”

Vragen?

Heeft u vragen? Stuur dan een mail naar Ine: Ine.vanliempd@beweegburo.nl of bel haar gerust op telefoonnummer 06-83228992