Een energieneutraal Hilvarenbeek

Home > Voor Bewoners > Duurzaamheid - publicaties > Een energieneutraal Hilvarenbeek

Een energieneutraal Hilvarenbeek

Energiecoöperatie Hilverstroom en de gemeente Hilvarenbeek gaan - onder de naam SMILE - samen met een aantal partners uit regio Hart van Brabant werken aan energiebesparing en energieopwekking . Daarbij worden zoveel mogelijk particulieren en bedrijven ingeschakeld. Partners in het SMILE project zijn: de gemeente Tilburg, architectenbureau de Twee Snoeken, Bureau 77 en Tilburg University.  

Samen met bewoners en andere partijen

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moet  de gehele gebouwde omgeving in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. Dit betekent beter isoleren van huizen, scholen en kantoorgebouwen, aanpakken van verwarmingssystemen, vervangen van  leidingen in de straat en meer energie in de omgeving opwekken. Maar hoe gaan we dat doen? Welke keuzes moeten we maken? Kan iedereen straks kiezen voor zijn of haar eigen energie of moeten we gezamenlijk afspraken maken? Met deze vragen gaan we samen met de regio aan de slag.

In gesprek met bewoners

Dit gebeurt door het gesprek aan te gaan met bewoners en andere partijen in onze gemeente. Dit moet leiden tot energieplannen en concrete projecten voor het uiteindelijk aardgasvrij maken van onze gemeente. We borduren daarbij voort op de al lopende projecten van Hilverstroom op gebied van energiebesparing, energieopwekking met wind, water en zon en brengen dit naar buiten in onze Energiecafés.

Eigen bijdrage

Elke partner binnen het regio-project levert zijn eigen bijdrage.  Zo zorgen Regio Hart van Brabant, gemeente Tilburg en Coöperatie Hilverstroom voor het proces in de verschillende dorpen/wijken. Bureau77  gaat de wijken in voor het gesprek met  bewoners. De Twee Snoeken brengt het digitale programma Woonconnect' in. Met dit programma worden woningen 3D digitaal in kaart gebracht en kunnen bewoners zelf rekenen en tekenen voor wat betreft de isolatiemogelijkheden van hun eigen woning. Tilburg University monitort het proces en doet onderzoek naar de effecten van de verschillende aanpakken in de wijken. 

Terug naar pagina Duurzaamheid