Corona: info voor ondernemers | update 16 oktober 2020

Home > Voor Bedrijven > Nieuws voor bedrijven > Corona: info voor ondernemers | update 16 oktober 2020

Corona: info voor ondernemers | update 16 oktober 2020

Ook ondernemers in de gemeente Hilvarenbeek ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Zij kunnen bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun.

Laatste nieuws

Het laatste nieuws over het pakket aan nieuwe maatregelen van het kabinet voor banen en economie leest u op de pagina van de rijksoverheid.

Op 16 oktober stuurden we ondernemers een bericht om hen te informeren over de aangescherpte maatregelen én een hart onder de riem te steken.

Algemene informatie

Naast de uitgebreide informatie van het RIVM worden veel algemene vragen voor ondernemers beantwoord op de websites van de Rijksoverheid en van de Kamer van Koophandel.

Ondernemers kunnen ook telefonisch contact opnemen met het Kamer van Koophandel “coronaloket” via telefoonnummer 0800-2117. Dit gratis nummer is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

Digitaal ondernemersloket

Heeft u vragen aan onze accountmanager bedrijven Jeske van Dommelen? Stel ze tijdens het digitale ondernemersloket. Accountmanager bedrijven Jeske van Dommelen beantwoordt elke donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur vragen van ondernemers via de chat van de website van Ondernemend Hilvarenbeek.

Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

Deze regeling is vanaf half juni de opvolger van de TOGS en bedoeld voor mkb-bedrijven die structureel meer dan 30% omzetverlies leiden door de coronacrisis. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen tot € 50.000,00 tegemoetkoming per drie maanden krijgen om vaste lasten (exclusief loonkomsten) op te kunnen blijven brengen.

De lijst met SBI-codes is voor de TVL hetzelfde als voor de Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS). Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen in de horeca, recreatie, sportscholen en evenementen. Heeft u de TOGS aangevraagd? Dan moet u de TVL nog wel apart aanvragen.

De eerste subsidieperiode van de TVL geldt van 30 juni 2020 tot en met 30 oktober 2020. U heeft tot 30 oktober om 17:00 uur de tijd om uw aanvraag te versturen. De TVL-regeling wordt verlengd tot en met 30 juni 2021. De verlenging geldt van 1 oktober 2020 tot en met 30 juni 2021 en kan per 3 maanden aangevraagd worden. Vanaf 1 oktober 2020 tot uiterlijk 29 januari 2021 kunt u een aanvraag indienen voor de tweede subsidieperiode, die loopt van 1 oktober tot en met 31 december 2020. De derde subsidieperiode start op 1 januari 2021 en de vierde op 1 april 2021.

Wilt u weten of u recht heeft op de TVL en welk bedrag u mogelijk kunt krijgen of wilt u graag direct aanvragen? Kijk dan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)

Als een ondernemer met personeel als gevolg van het coronavirus kampt met een omzetverlies van ten minste 20% kunnen zij bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Hiermee kunnen zij werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.

NOW 2.0 kan niet meer aangevraagd worden. NOW wordt onder aangepaste voorwaarden verlengd tot en met 30 juni 2021 en kan worden aangevraagd vanaf 16 november 2020.

NOW 3.0 geldt tot en met 30 juni 2021 en kunt u per 3 maanden aanvragen. Er komen subsidieblokken van 3 maanden. In het eerste blok van 1 oktober tot en met 31 december geldt de eis van 20% omzetverlies. In blok 2 en 3 kunt u aanspraak maken op NOW als u minimaal 30% omzetverlies hebt. Het eerste aanvraagblok van NOW 3.0 gaat op 16 november 2020 in. Werkgevers kunnen de aanvraag op de website van het UWV indienen.

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

De kans bestaat dat er liquiditeitsproblemen ontstaan, o.a. als gevolg van teruglopende omzet of uitgestelde betalingen. Wellicht is de bank bereid om een overbruggingskrediet of ophoging van het rekening courant af te sluiten. Er is een borgstellingsregeling van de overheid die banken hiervoor extra zekerheid bieden. Dit is de BMKB (Borgstellingsregeling MKB). Aanvraag van de BMKB loopt via de bank.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

De Tozo biedt tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten. Deze regeling geldt voor zzp’ers en mkb’ers. Tozo 2 loopt op 30 september 2020 af. De regeling is onder de naam Tozo 3 verlengd van 1 oktober 2020 tot eind juni 2021. Enkele voorwaarden bij Tozo 3 zijn aangepast. De voorwaarden vindt u op de website van de KVK. Ondernemers uit Hilvarenbeek kunnen zich melden bij de gemeente Tilburg om voor deze regeling in aanmerking te komen. Aanvragen voor Tozo 3 kunt u vanaf 19 oktober doen. Dit kan met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober. Lees meer op de website van de gemeente Tilburg. Na aanmelding ontvangt u een link waarop de aanvraag kan worden ingevuld en ingediend.

Let op: Op dit moment zijn er bedrijven actief die ondernemers hulp bieden bij het aanvragen van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze hulp is doorgaans niet kosteloos en mogelijk niet zonder financiële gevolgen. U hoeft als ondernemer ook geen extra kosten te maken. Voor hulp bij uw aanvraag kunt u contact opnemen met gemeente Tilburg via telefoonnummer 14 013.

Tijdelijke borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven

Voor de land- en tuinbouwbedrijven komt er een tijdelijke borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). Daarmee staat het kabinet borg voor de kredieten van agrarisch ondernemers. Het BL is sinds 18 maart 2020 uitgebreid met een extra module, een borgstelling voor een overbruggingskrediet (BL-C). Gezonde landbouw-, tuinbouw, visserij- en aquacultuurbedrijven die getroffen zijn of worden door de uitbraak van het coronavirus kunnen hierdoor gefinancierd blijven.

U kunt het BL-C aanvragen tot en met 31 maart 2021. Hiermee staat de overheid borg voor 70% van uw krediet. Het BL-C vraagt u niet zelf aan, dit doet uw bank of financier voor u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Meer informatie over de BL-C vindt u op de website van de RvO.

Klein Krediet Corona (KKC)

De Nederlandse staat maakt 750 miljoen euro extra aan overbruggingskredieten mogelijk voor ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte (van 10.000 tot 50.000 euro). Onder de KKC-regeling kunnen ondernemers een lening aanvragen van minimaal  € 10.000 en maximaal € 50.000. De looptijd is maximaal 5 jaar, en de rente bedraagt maximaal 4%. Daarnaast betalen ondernemers aan de staat een eenmalige premie van 2% als vergoeding. De regeling staat open voor ondernemers met een omzet vanaf € 50.000 die door de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven in de KvK vóór 1 januari 2019. Ondernemers kunnen zich voor deze kredietregeling melden bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. Aanvragen kan tot 1 januari 2021. Lees meer over de aanvraagprocedure en de voorwaarden.

Station88 coronacrisisloket voor ondernemers

Station88, Huis voor Ondernemerschap en Innovatie, is de plek waar ondernemers uit de regio Midden-Brabant terecht kunnen voor informatie en ondersteuning. Station88 heeft in deze crisistijd een veelzijdig actueel aanbod voor ondernemers. De mogelijkheid om afspraken in te plannen voor Eerste Hulp Bij Ondernemen, een Q&A met veel voorkomende ondernemersvragen, een Infographic waarin je in een oogopslag ziet waar je voor welke vraag terecht kunt en een online programma-aanbod.

Via ondernemersdesk@station88.nl en het speciaal, voor de Ondernemersdesk, ingerichte telefoonnummer 013 303 50 90 kunnen ondernemers een beroep doen op de Online Helpdesk.

Nog vragen?

Neem dan contact op met Jeske van Dommelen, accountmanager bedrijven, via (013) 505 8281 of stuur haar een e-mail

Factsheet steunpakket 10