Stel uw vraag aan de dorpsondersteuner (18-01-2021)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Stel uw vraag aan de dorpsondersteuner

Stel uw vraag aan de dorpsondersteuner (18-01-2021)

Wist u dat iedere dorpskern in onze gemeente een dorpsondersteuner heeft? Een dorpsondersteuner is een eerste vraagbaak voor inwoners die ondersteuning nodig hebben. Alle vragen die u heeft op het gebied van zorg en welzijn kunt u bij de dorpsondersteuners stellen. Zij slaan (als dat nodig is) een brug naar de gemeente, instellingen, vrijwilligers of lotgenoten. Wilt u meer weten over de dorpsondersteuners? Kijk dan op www.hilvarenbeek.nl/hulpdichtbij of www.dorpsondersteunerhilvarenbeek.nl


Jacqueline de Wit (Diessen) 

Jacqueline de Wit is dorpsondersteuner in Diessen. Zij merkt dat het in deze tijd lastiger is om met mensen in contact te komen. “Omdat alle activiteiten in De Eenhoorn stilliggen, heb ik daar geen spontane ontmoetingen meer. Contacten zijn telefonisch, per mail of ik ga op afstand bij dorpsgenoten langs. Gelukkig weten ze me nog steeds te vinden bij hulpvragen”, zegt ze.

Momenteel krijgt Jacqueline veel hulpvragen en signalen rondom eenzaamheid. “Zeker nu de coronamaatregelen langer duren. Voor de verminderde sociale contacten bieden digitale mogelijkheden soms een oplossing, waarbij ik mensen op weg kan helpen.”

Jacqueline weet dat we nu sowieso in een slechtere tijd van het jaar zitten: “Gezien het weer blijven mensen meer binnen, waardoor ze nog minder mensen zien. Inwoners vinden het moeilijk aan te geven dat ze eenzaam zijn en schamen zich. Ik ben er voor hen en zoek mee naar mogelijkheden om contact te maken en de dag in te vullen. Kortom: heeft u hulp nodig, schroom niet om mij te benaderen.”

Contactinformatie

Jacqueline is bereikbaar via 06 16084720 en spreekuur@wij-wel.nl. Kijk voor meer informatie ook eens op www.hilvarenbeek.nl/hulpdichtbij.


Veerle van der Loo - Moeyaert (Haghorst)

“2020 gaat als een héél apart jaar de geschiedenisboeken in. Als dorpsondersteuner ben ik ontzettend trots op de grote onderlinge hulp in Haghorst. En trots op het 'omdenken' van verenigingen waardoor mooie initiatieven en acties binnen het dorp worden georganiseerd. Superfijn, want hoe langer deze periode duurt, hoe groter het gevoel van eenzaamheid en gemis van gezelligheid”, weet Veerle. “In het begin van de coronatijd merkte ik als dorpsondersteuner dat ‘gewone’ hulpvragen minder gesteld werden. Gelukkig gebeurt dit nu weer wel. Daarom zou ik inwoners van Haghorst, jong en oud, willen oproepen om gerust hun vragen te stellen, groot of klein. Ik denk graag met je mee en behandel ze heel vertrouwelijk.” Ook als mensen niet lekker in hun vel zitten, kunnen de dorpsondersteuners meedenken over welke hulp mogelijk is.

Contactinformatie

Veerle is bereikbaar via 06 24 74 43 97, dorpsondersteunerhaghorst@gmail.com of via de facebookpagina: dorpsondersteuner Haghorst.


Ria van de Wiel (Biest-Houtakker)

Ria van de Wiel is sinds 2014 actief als dorpsondersteuner in Biest-Houtakker. “Jong en oud help ik graag vooruit”. Sinds de Coronaperiode legt Ria minder huisbezoeken af, maar gelukkig weten inwoners haar nog steeds te vinden. “Ze bellen voor advies en het is fijn dat ik veel mensen in het dorp ken. Dat maakt dat het lijntje kort is. Ook bel ik zelf regelmatig dorpsgenoten op om te vragen of ze iets nodig hebben”, laat Ria weten. “Ik kan bemiddelen bij het zoeken naar professionele hulp, of bij het aanvragen van onder andere bijzondere bijstand of een Wmo-voorziening. Verder heb ik contacten met de basisschool in Biest-Houtakker en blijf ik betrokken bij statushouders gezinnen.” Ria stuurt regelmatig een nieuwsbrief huis aan huis rond om te informeren. “Het is belangrijk om het vertrouwen van dorpsgenoten te krijgen, zodat zij hun vraag durven te stellen. Alles wat we bespreken is vertrouwelijk”.

Contactinformatie

Ria is bereikbaar via 06-26128195, dorpsondersteuner@biest-houtakker.eu of via via Facebook: dorpsondersteuner Biest-Houtakker.


Marie-Jeanne Zuidervaart (Hilvarenbeek)

In de kern Hilvarenbeek is sinds kort een nieuwe dorpsondersteuner aan de slag: Marie-Jeanne Zuidervaart. Zij merkt dat inwoners tijdens deze coronaperiode vooral meer behoefte hebben aan contacten, daginvulling en soms aan extra handjes. “De dagelijkse structuur valt weg en daarmee ook de reden om naar buiten te gaan. Ook zijn mensen angstig om zelf ziek te worden. Wachten op betere tijden valt soms zwaar”, weet ze. “Bovendien neemt in deze tijd de druk op de mantelzorgers toe. Het is belangrijk om deze mensen in het oog te houden, zodat zij niet overbelast worden.” Marie-Jeanne roept iedereen op om zelf aan de bel te trekken als het te veel wordt. “Zeker in noodgevallen kijken we snel wat nodig is.”

Marie-Jeanne is fysiek, telefonisch en digitaal bereikbaar. “We blijven op allerlei manieren in contact met mensen die hulp nodig hebben. Denk aan filmpjes, Facebook, appen en beeldbellen. En als het veilig kan, een praatje aan de voordeur zoals tijdens de dag van de Mantelzorg of in de supermarkt. Verder is ContourdeTwern (aan Vrijthof 11) iedere dinsdag- en donderdag op afspraak en coronaproof geopend.

Contactinformatie

Marie-Jeanne is bereikbaar via 06 831 68 873, mariejeannezuidervaart@contourdetwern.nl of via Facebook: dorpsondersteuner Hilvarenbeek


Mariet Pulles (Esbeek)

In de kern Esbeek werkt Mariet Pulles als dorpsondersteuner. “Ik ga meteen met hulpvragen aan de slag, tenzij het langer kan wachten”, legt Mariet uit. Voorbeelden van hulpvragen zijn: hoe moet het straks als ik thuiskom na een revalidatieperiode? Waar kan ik terecht voor huishoudelijke ondersteuning? En: ik zie door de bomen het bos niet meer, hoe moet ik verder? Nu er coronamaatregelen gelden vallen veel activiteiten voor inwoners weg. “Ouderen vallen vooral terug op hun kinderen en/of buren. Hun dagen lijken op elkaar met verwarring en soms zelfs depressie of eenzaamheid tot gevolg. Mensen in de zorg ervaren meer werkdruk, wat ook z’n weerslag heeft op hun gezinnen”, vermoedt Mariet. “In een paar maanden tijd is ieders leven veel veranderd. Dit schept ook wel weer een band. Geef diegenen die het ‘t zwaarst hebben wat extra aandacht.” Mariet houdt de vinger aan de pols en kijkt of mantelzorgers niet overbelast raken. “Alles wat mensen tegen mij vertellen is vertrouwelijk. Veel mensen denken dat ik er alleen ben voor senioren, maar íedereen mag bij mij aankloppen!”

Contactinformatie

Mariet is bereikbaar via 06-22394966, esbeekdorpsondersteuner@gmail.com of via Facebook: dorpsondersteuner Esbeek.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Volg ons op social media