Scholen kernen starten met lespakket landbouwverkeer (23-10-2019)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Scholen kernen starten met lespakket landbouwverkeer

Scholen kernen starten met lespakket landbouwverkeer (23-10-2019)

Traktor rijdt langs de Vrijthof

In de week van 28 oktober tot en met 1 november start op de basisscholen in Diessen, Esbeek, Biest-Houtakker en Haghorst het lesprogramma “Veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer”. De hele week krijgen de kinderen uit groep 7 en 8 tijdens de lessen op school theorie en opdrachten. Op vrijdag 1 november sluiten we deze week af met een praktijk lesdag in de loods bij Geert-Jan de Kok BV in Esbeek. De basisscholen in Hilvarenbeek gaan in het voorjaar van 2020 met het lespakket aan de slag. 

Waarover krijgen de kinderen les?

De leerlingen leren in theorie en praktijk wat de gevaren zijn van groot landbouwverkeer en hoe zij hier veilig mee om kunnen gaan. Deze gevaren zijn:

  • De bestuurder van een landbouwvoertuig zit hoog in zijn cabine. Hierdoor zijn er gedeeltes rondom zijn voertuig die hij niet kan overzien, de dode hoeken. Kom dus niet te dicht bij landbouwvoertuigen in de buurt.
  • Als je achter een landbouwvoertuig rijdt, houd dan voldoende afstand. Je kunt niet zien wat er voor het voertuig gebeurt, waardoor je te laat kan zijn met remmen. En als je te dicht op het voertuig zit, dan ziet de bestuurder jou over het hoofd.
  • Tractoren zijn vaak erg breed en hebben dan het grootste gedeelte van de weg nodig. Als fietser is het veiliger om af te stappen en langs de kant van de weg te wachten totdat de tractor voorbij is.
  • Een landbouwvoertuig heeft bij het afslaan naar rechts of links veel ruimte nodig. De bochten worden dus vaak ruim genomen en dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Hoe is de week opgebouwd?

Op de eerste dag nemen de kinderen een opdrachtkaart mee naar huis. Deze vullen zij samen met hun ouders/verzorgers in. En de docent hangt een poster zichtbaar op in de klas. Hierop staat de vuistregel ‘Blijf uit de buurt van landbouwvoertuigen’, foto’s van landbouwvoertuigen en een aantal situaties met landbouwvoertuigen.

Iedere leerling krijgt een dagboekje en vier dagen lang vullen de kinderen elke ochtend dit dagboekje in met een korte opdracht over opvallend landbouwverkeer.

Op de laatste dag gaan de kinderen, na een klassikale introductie, naar buiten en voeren bij vier verschillende landbouwvoertuigen een praktijkopdracht uit.

Ook voor (toekomstige) chauffeurs

Dit lesprogramma is niet alleen bedoeld voor de basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. De chauffeurs van landbouwvoertuigen doen met hun voertuigen mee aan de praktijkdag. Zo worden zij herinnerd aan de gevaren van hun voertuigen en wat voor invloed dit heeft op andere weggebruikers. Ook de toekomstige landbouwchauffeurs, de AOC-leerlingen, begeleiden de leerlingen bij het uitvoeren van de praktijkopdrachten. Zodat ook zij bewuster bezig zijn met de gevaren in hun toekomstig beroep.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Maak een afspraak

Volg ons op social media