Paardrijden voor iedereen (13-08-2019)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Paardrijden voor iedereen

Paardrijden voor iedereen (13-08-2019)

Onze gemeente kent een groot aantal vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor een ander. Zoals de vrijwilligers op Zorgboerderij De Donkhorst. Deze zorgboerderij werd in 2006 geopend en een jaar later richtten de eigenaren Arnold en Anja Donkers samen met Mariëlle van Beers een stichting op waar mensen met een beperking kunnen paardrijden in hun vrije tijd. Het succesvolle idee ontstond vanuit hun zorgboerderij De Donkhorst, waar deze doelgroep ook de dieren verzorgt.

Droom realiseren

De stichting draait op vrijwilligers, die de ruiters zoveel mogelijk zelfstandig laten rijden. “Op- en afstappen kan via het opstapperron en we hebben ook een tillift. De mensen krijgen spelenderwijs les en maken gebruik van aangepaste zadels”, vertelt Anja. “Aanvankelijk wilden we gaan huifbed-rijden met de shetlanders, maar na wat oriëntatie bleken deze paarden te klein om de ruiters een positieve ervaring te geven. Om de grotere fjordenpaarden en een huifbed te kunnen aanschaffen, richtten we een stichting op. Mede dankzij de Johan Cruyff foundation hebben we onze droom kunnen realiseren.”

Voldoening

Anja begeleidt - net als vrijwilligster Mariëlle van Beers, die ook bij de zorgboerderij werkt - de mensen uit de doelgroep bij het paardrijden. “Hier ligt ons hart en het is mooi om de mensen te zien genieten”, merkt Mariëlle op. Ze is met vijf andere bestuursleden bij alle bestuursvergaderingen aanwezig. “Wekelijks rijden er zo’n dertig ruiters rond en we krijgen nog steeds nieuwe aanvragen binnen. Momenteel zijn we nieuwe paarden aan het trainen om straks weer te gaan huifbed rijden, wat nu even stil ligt.”

Onderdak

Na tien jaar met de paarden buiten te moeten rijden, werd afgelopen april op het erf een nieuwe hal geopend. “Nu we ook binnen kunnen rijden, is dat fijn voor de ruiters en voor onze vrijwilligers die de lessen begeleiden”, zegt Anja. “Verder organiseren we een wedstrijddag, waarop de ruiters aan familieleden, vrienden en kennissen kunnen laten zien wat ze allemaal tijdens de lessen geleerd hebben. Er wordt dan voor een prijsje gereden. En we hebben jaarlijks een herfstrit door de bossen en een themarit.”

Contact

Dankzij de vele vrijwilligers die voor de stichting een heleboel hand- en spandiensten verrichten, is dit mooie initiatief mogelijk. Wilt u ook vrijwilliger worden bij De Donkhorst of voor de stichting? Of kent u iemand met een beperking die interesse heeft in paardrijden? Bel naar Anja op (06)30793887.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Maak een afspraak

Volg ons op social media

Word lid van het inwonerspanel

Aanmelden kan via hilvarenbeek.nl/inwonerspanel