Milou liep stage binnen het scheidingsloket (26-06-2019)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Milou liep stage binnen het scheidingsloket

Milou liep stage binnen het scheidingsloket (26-06-2019)

Van begin februari tot eind mei liep Milou Vijverberg uit Den Bosch (foto door Ilse Wolfs) stage bij de gemeente Hilvarenbeek voor haar eindscriptie, voor haar opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Zij richtte zich op de ontwikkeling van een scheidingsloket, waarvoor Milou gesprekken met kinderen uit onze gemeente voerde over hun ervaringen met (echt)scheiding.

Centrale plek voor informatie, advies, ondersteuning en begeleiding op maat

Het ministerie van VWS adviseert gemeenten een scheidingloket te ontwikkelen. Door gesprekken te voeren met kinderen, jongeren en ouders onderzoek en we hoe we zo’n scheidingsloket in onze gemeente kunnen vormgeven. “Dit scheidingsloket kan bijvoorbeeld een centrale plek worden waar zij terecht kunnen voor informatie, advies ondersteuning en begeleiding op maat”, weet Milou. “Voor mijn afstudeeronderzoek vroeg de gemeente mij te onderzoeken wat/wie kinderen nodig hebben bij een scheiding/relatiebreuk van hun ouders.”

Gesprekken met kinderen

Samen met de gemeente bereidde Milou een ‘waarderend onderzoek’ voor om te onderzoeken wat voor kinderen van gescheiden ouders wél werkt. “Tijdens mijn stage deed ik literatuuronderzoek en voerde ik drie dialooggesprekken met kinderen tussen de 10 en 12 jaar van gescheiden ouders (of ouders die uit elkaar zijn). Deze gesprekken hadden als thema ‘scheiden… en ik dan?’ en gingen over hun ervaringen, wat hen hielp tijdens het scheidingsproces en wat ze nodig hebben of hadden”, zegt Milou. “Zo werden de wensen van kinderen wiens ouders gaan scheiden inzichtelijk.”

Sterker

Haar 4-jarige HBO-opleiding aan de Avans Hogeschool in Den Bosch heeft Milou nu afgerond. “Centraal hierin staan ondersteuning van mensen, hun zelfredzaamheid bevorderen en versterking in hun sociale leven”, legt ze uit. “In het derde jaar koos ik voor de studieroute jeugdzorgwerker; specifiek gericht op jeugdproblematieken. Eerder deed ik ervaring op bij een praktijkcollege en een school voor speciaal basisonderwijs. Kinderen zijn mijn doelgroep: hun ontwikkeling met de juiste handvatten is fascinerend.”

Hart voor jeugd

Nu Milou haar papiertje binnen heeft is ze officieel jeugd- en gezinsprofessional. “Ik ga me inzetten voor jeugd, binnenkort bij een wooninstelling voor kinderen, die ik ga ondersteunen door dagelijkse structuur te bieden. Het is fijn om samen te werken aan hun ontwikkeling en talenten”, vindt Milou. “Vooral belangrijk is hun eigen stem, want kinderen kunnen prima meebeslissen over zaken die hen aangaan.”

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Maak een afspraak

Volg ons op social media

Word lid van het inwonerspanel

Aanmelden kan via hilvarenbeek.nl/inwonerspanel