Maak uw nestkast klaar voor nieuwe bewoners (01-10-2020)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Maak uw nestkast klaar voor nieuwe bewoners

Maak uw nestkast klaar voor nieuwe bewoners (01-10-2020)

Er werden niet de verwachte 250, maar 1500 (!) bouwpakketjes voor nestkastjes uitgedeeld. Tijdens broedseizoen van 2020 bewoonden koolmezen, pimpelmezen en enkele mus en boomklever in totaal 40% van de nestkasten. Gemiddeld kregen de bewoners 5,2 jongen. Dat staat gelijk aan 3120 jonge vogels.

Onderhoud van de nestkast tijdens het broedseizoen

Maak de kasten niet schoon in het broedseizoen. Vogels gebruiken de nestkast vaak meerdere keren per seizoen. U kunt ze daarbij beter niet storen. Controleer in de eerste week na het uitvliegen u de nestkast op achtergebleven dode vogeltjes. Verwijder deze met een latex handschoen. Zo voorkomt u stank en infecties. Laat de rest van het nest zitten. De ouders beginnen hun tweede legsel in het oude nest.
 

Onderhoud van de nestkast na het broedseizoen

In september-oktober is het broedseizoen voorbij. Nu is het belangrijk om de kasten schoon te maken. Met een schone kast biedt u vogels onderdak als ze in de winter willen rusten. Ook is de nestkast dan meteen klaar voor het voorjaar, als nieuwe bewoners een plek zoeken om te nestelen.  

Wat moet ik doen?

  • Haal de kast uit de boom of van de plek waar u hem hebt opgehangen;
  • Schud het nest uit de nestkast;
  • Giet een flinke scheut heet water in de nestkast om ongedierte te verwijderen;
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen zoals bleekwater of groene zeep. Heet water is voldoende;
  • Borstel de kast schoon met een harde borstel en de nestkast is klaar voor nieuwe bewoners.
     

Controleer de locatie: hangt uw kast op de juiste plek?

  • Als u de kast terughangt, controleer dan direct of de nest op de juiste locatie hangt. Is dit niet het geval, zoek dan een andere plek voor uw kast. Doe dit bij voorkeur in september of oktober;
  • Hang de nestkasten in verband met territoriaal gedrag van de koolmees minimaal 40 meter uit elkaar. En dat zonder probleem de nestkast voor de pimpelmees en de ringmus er tussen gehangen kon worden;
  • Zorg ervoor dat de uitvliegopeningen niet direct aan de weg zit. We zien kasten hangen waarbij de uitkomende jongen vast en zeker botsen met (vracht)auto’s.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Volg ons op social media