Klimaatmakers aan het woord (04-12-2019)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Klimaatmakers aan het woord

Klimaatmakers aan het woord (04-12-2019)

De gemeente werkt samen met haar inwoners aan een klimaatbestendiger en duurzamer Hilvarenbeek. Met de actie ‘Klimaatmakers gezocht’ gingen we op zoek naar inwoners, ondernemers, verenigingen of organisaties met concrete ideeën die het leefklimaat in hun directe omgeving verbeteren. Dit najaar maakt u kennis met de tien Klimaatmakers. Een van de klimaatmakers is Samenwijs Starrebos uit Hilvarenbeek met hun groene schoolplein.

Meer afwisseling

Niet dat de kinderen van Samenwijs Starrebos zich nu niet vermaken op de grotendeels stenen speelplaats. Maar Samenwijs Starrebos heeft ambities. “We willen kinderen meer afwisseling bieden in spelmogelijkheden waarbij de natuur een prominente plaats inneemt”, vertelt Ester de Bruijn van Samenwijs Starrebos.

Diversiteit en betere afwatering

Voor Starrebos is duurzaamheid een belangrijk thema. “We willen de leefomgeving van de kinderen klimaatbestendig maken. Een groen schoolplein zorgt voor meer diversiteit aan planten en dieren. Daar komt bij dat een groen speelplein ook zorgt voor een betere afwatering na regenval”, aldus Ester.

Meer creatief spel en beweging

Maar een groen schoolplein is niet alleen goed in de strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het blijkt ook goed voor de ontwikkeling van de kinderen zelf. Ester: “Op ons groene speelplein willen we paadjes creëren, met paaltjes en struikgewas. Dit nodigt uit tot creatief spel én stimuleert lichaamsbeweging, meer dan een stenen speelplaats. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek ook dat pesten minder vaak voorkomt op groene scholen.”

Leerzaam project

Het project is tot stand gekomen in een leuke samenwerking met de kinderen zelf. “Het was ontzettend leerzaam voor de kinderen om bij het ontwerp betrokken te worden. Ze leren om mee te denken over hun eigen leef- en speelomgeving. We zijn nog niet gestart met de aanleg. We hopen snel met het grondwerk te beginnen. Dan leggen we speelplein aan én onderhouden het samen met alle betrokkenen.”

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Maak een afspraak

Volg ons op social media