Klimaatmakers aan het woord: Mai van Limpt (05-11-2019)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Klimaatmakers aan het woord: Mai van Limpt

Klimaatmakers aan het woord: Mai van Limpt (05-11-2019)

De gemeente werkt samen met haar inwoners aan een klimaatbestendiger en duurzamer Hilvarenbeek. Met de actie ‘Klimaatmakers gezocht’ gingen we op zoek naar inwoners, ondernemers, verenigingen of organisaties met concrete ideeën die het leefklimaat in hun directe omgeving verbeteren. Eén van de Klimaatmakers is Borealis, een samenwerking tussen de Bibliotheek, de Vereniging Natuur en Milieu en de basisscholen dat is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek Borealis van Marloes Morshuis.

Het verhaal

Want niets laat een kinderhart sneller kloppen dan een spannend verhaal over klimaatverandering. Het verhaal is een moderne versie van de Ark van Noah. 180 kinderen worden ontvoerd door drie volwassenen om, na de zondvloed, de aarde opnieuw te bevolken en goed te maken wat de generaties ervoor verzuimden te doen. Het is het begin van een avontuur waarbij de kinderen proberen te ontsnappen aan hun lot.

De ideale kapstok

Het spannende verhaal van schrijfster Morshuis is de perfecte manier om met kinderen een gesprek te starten over klimaatthema’s zoals water, energie en biodiversiteit. “Kinderen zijn erg begaan met het klimaat”, volgens programmamaker Mai van Limpt van de Bibliotheek Hilvarenbeek. “Net als de 180 uitverkoren kinderen in het boek worden leerlingen uit groep 7 en 8 gevraagd mee te denken over mogelijke oplossingen voor klimaatvraagstukken.”
 

Borealis verbindt leesbevordering met duurzaamheid

Mai: “de campagne ‘Nederland Leest’ gaat dit jaar over duurzaamheid. Dit was voor ons het ideale moment om samen met de Vereniging Natuur en Milieu en de basisscholen deze twee belangrijke onderwerpen aan elkaar te knopen. We doen dit door leerlingen het boek Borealis aan te bieden in een speciaal daarvoor ontwikkeld lesprogramma.”

Een mooi en gevarieerd programma

Het project begint op 1 november en loopt door tot halverwege december. “Het is een leuk en mooi gevuld programma dat kinderen stimuleert om zelf na te denken over hun leefomgeving” aldus Mai. “De kinderen lezen klassikaal het boek en gaan in de bibliotheek in gesprek met de schrijfster Marlies Morshuis. Het project sluiten we af met de grote Kinder Klimaat Kwis in de Flierefluiter die we organiseren samen met de jeugd van de Vereniging Natuur en Milieu."

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Maak een afspraak

Volg ons op social media