Inzamelpunt Japanse duizendknoop op de milieustraat (05-11-2019)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Inzamelpunt Japanse duizendknoop op de milieustraat

Inzamelpunt Japanse duizendknoop op de milieustraat (05-11-2019)

De Japanse duizendknoop is een sterk woekerende plant die bovendien heel snel groeit. Ook in Hilvarenbeek komen we hem regelmatig tegen. De plant zorgt voor veel overlast. Als we de plant niet bestrijden, kan deze veel schade aanrichten aan gebouwen en wegen, maar ook aan de natuur. Door het afval van de plant gescheiden in te zamelen willen we verspreiding zoveel mogelijk voorkomen. Daarom is er vanaf nu op de milieustraat een inzamelpunt ingericht.

Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant die stengels maakt van 2 tot 3 meter lang in het groeiseizoen. De grote bladeren zijn lichtgroen en hartvormig. De plant bloeit in augustus en september met witte bloemen. Foto’s vindt u op www.hilvarenbeek.nl/duizendknoop. Verspreiding vindt alleen plaats door verspreiding van delen van de stengel en wortels. De sterke wortels - die heel diep kunnen groeien - kunnen de fundering van gebouwen aantasten maar ook schade veroorzaken aan tuinen, terrassen en wegen. De Japanse duizendknoop verdringt alle inheemse planten, kruiden en struiken en is daarmee een bedreiging voor de natuur.

Zelf bestrijden

Ontdekt u Japanse duizendknoop in uw tuin, graaf de plant dan uit, met wortel en al. AIs uitgraven geen optie is omdat er teveel planten staan, knip dan de plant af tot aan de grond. Bedek vooraf de grond rondom de plant met een vuilniszak of worteldoek zodat er geen stukjes achterblijven. Deze kunnen uitgroeien tot een nieuw exemplaar. Herhaal dit iedere twee weken zodat de wortels uitgeput raken. Stop het snoeiafval in een vuilniszak en breng het gratis naar de daarvoor bestemde containers op de milieustraat. U mag het ook weggooien bij het restafval. Let op! Gooi de duizendknoop niet bij het GFT of op uw composthoop. Restanten van de plant kunnen zich via de compost die uit GFT wordt gemaakt verspreiden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het bestrijden en het voorkomen van verspreiding van de duizendknoop? Kijk dan op www.bestrijdingduizendknoop.nl. Hier vindt u ook het ‘Landelijk protocol omgaan met Aziatische duizendknopen’, een project waaraan ook onze gemeente heeft bijgedragen. Heeft u de Japanse duizendknoop aangetroffen in de openbare ruimte? Laat het ons vooral weten. We doen er alles aan om de Japanse duizendknoop zo effectief mogelijk te bestrijden en kunnen daarbij uw hulp goed gebruiken. Melding maken kan via www.hilvarenbeek.nl/meldpunt.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Maak een afspraak

Volg ons op social media