ID (uit)lenen is strafbaar (10-07-2019)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > ID (uit)lenen is strafbaar

ID (uit)lenen is strafbaar (10-07-2019)

Een strafblad, problemen met het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), twee jaar zonder paspoort en een flinke boete van 370 euro. Dat zijn de gevolgen van het gebruik van een vals ID-bewijs of het (uit)lenen van een ID-bewijs. Dat is niet voor niets, want een ID (uit)lenen is strafbaar.

Campagne Fake I.D.

Sinds de leeftijd voor de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar is gegaan, zijn er signalen dat identiteitsfraude, onder andere in het uitgaansleven, toeneemt. Gemeente Hilvarenbeek vindt toenemende identiteitsfraude zorgelijk en sluit zich aan bij de campagne die de gemeente Tilburg deze zomer startte om jongeren te wijzen op de gevolgen.

Strafbaar feit

Bij jongeren en hun ouders is vaak niet bekend dat het (uit)lenen van een ID een strafbaar feit is. Maar wie wordt gepakt heeft wel degelijk een strafbaar feit op zijn naam staan. Dit heeft vervelende gevolgen: de komende twee jaar geen paspoort, waardoor verre reizen en buitenlandse stages niet mogelijk zijn. En het levert problemen op bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze zijn nodig voor een stage of een baan. De boete van 370 euro is ook niet mals.

Cijfers

Uit een onderzoek uit 2017 door NOS en Scholieren.com blijkt dat 10 procent van de deelnemende jongeren wel eens uitgaat met een identiteitsbewijs met een valse geboortedatum. Daarnaast is 17 procent wel eens uitgegaan met het ID-bewijs van iemand anders. 52 procent van de jongeren die uitgaat met een vals ID-bewijs of dat van iemand anders, doet dat met medeweten van hun ouders.

Gemeente Hilvarenbeek adviseert ouders het gesprek met hun kinderen aan te gaan over identiteitsfraude en de gevolgen hiervan met hen te bespreken.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Maak een afspraak

Volg ons op social media

Word lid van het inwonerspanel

Aanmelden kan via hilvarenbeek.nl/inwonerspanel