Handleiding bouwpakket vogelnestkastjes (02-12-2019)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Handleiding bouwpakket vogelnestkastjes

Handleiding bouwpakket vogelnestkastjes (02-12-2019)

Gaat uw vereniging aan de slag met een van de 1300 nestkastjes die Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek e.o. en de gemeente Hilvarenbeek op zaterdag 30 november uitdeelden? In dit bericht vindt u de handleiding voor het in elkaar zetten van het nestkastje en een aantal nuttige tips.

Processierups

Het verhaal van de eikenprocessierups is zo langzamerhand wel bekend. Achter elkaar, in een treintje (als bij een processie) kruipen de rupsen in groepen over de eikenbomen. Wie in contact komt met de brandharen van de rups heeft in het beste geval alleen last van flinke jeuk. De rupsen zijn inmiddels een ware plaag geworden. Gelukkig ontdekken steeds meer insectenetende vogels de eikenprocessierups als een lekkernij. Koolmees, pimpelmees, boomklever, kauw en spreeuw… allemaal slaan ze een sappige rups niet af, zelfs de eikenprocessierups niet. En laten deze vogels nu net in de achtertuinen leven! Ook insecten als sluipwespen en lieveheersbeestjes slaan de larven en eitjes van een eikenprocessierups niet af, net als sommige soorten vleermuizen.

In elkaar zetten nestkast

Zoals in publicaties aangegeven zijn in het bouwpakket geen invlieggaten geboord. Dit mag u zelf doen. De bouwpakketten zijn geschikt voor de koolmees, pimpelmees en ringmus.

 • Diameter in vlieggat koolmees 32 mm, pimpelmees 28 mm en voor de ringmus 40 mm
 • Varieer de verhouding in het aantal kastjes, bij voorkeur: 5x koolmees, 3x pimpelmees, 2x ringmus
 • Bij elk bouwpakket horen 4 schroeven. Met 2 schroeven schroeft u de achter lat vast, deze dient ervoor om de nestkast later op zijn plaats te bevestigen. Met andere 2 schroeven schroeft u de bovenplaat aan de deksel vast omdat spijkers daarvoor te lang zijn. Deze gaan door de deksel heen.
 • Bij elk bouwpakket horen ook 16 spijkers. Daarmee worden de bodem en zijdelen gespijkerd. Maak geen invliegstokje aan de nestkast. De ekster, de kraai, de gaai en andere vogels gebruiken dit stokje om te jongen uit de kast te kunnen roven.

Ophangen kast

In verband met concurrentie/territoriumgedrag moeten de nestkastjes van een koolmees minimaal 40 meter uit elkaar worden gehangen. De koolmees vormt een territorium om zijn nestkast van minimaal tien meter. Wel kunnen er andere vogels, zoals de pimpelmees en de ringmus er tussen gehangen worden. Deze hebben nauwelijks territoriumgedrag. Daarom bevelen we aan om verschillende invlieggaten te maken. De minimale ophanghoogte is 1,80 meter boven de grond zodat katten er niet bij kunnen. Waar verstoring mogelijk is dan kun je de kast beter hoger ophangen op een hoogte van 2,50 tot 3,50 meter. Een kattengordel van gaas voorkomt ook dat de poes in een boom klimt. Stop geen materialen zoals stro of zaagsel in de nestkastjes. De vogels vinden zelf beter materiaal zoals mos, pluisjes, veren en zelfs wol.

En komt er niets in? Geduld. Vogels moeten vaak een tijdje wennen aan een nieuw nestje. Heeft u het eerste jaar geen bewoner, rustig afwachten wellicht volgend jaar meer geluk.

Negen tips om een nestkast goed op te hangen

 1. Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als u daar in het voorjaar zelf vaak zit.
 2. Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
 3. Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
 4. Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
 5. Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
 6. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
 7. Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
 8. Ophangen in het najaar. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.
 9. En… maak de kast elk jaar in september of oktober weer schoon. Met kokend water. Trek zelf keukenhandschoenen aan, want heel schoon zal het niet zijn.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Maak een afspraak

Volg ons op social media