Gezocht: Vertrouwenspersonen in sport (22-05-2019)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Gezocht: Vertrouwenspersonen in sport

Gezocht: Vertrouwenspersonen in sport (22-05-2019)

Vertrouwenscontactpersonen spelen een belangrijke rol in het creëren van een veilig sportklimaat bij sportverenigingen. Op dinsdag 14 mei organiseerde gemeente Hilvarenbeek in samenwerking met de Sportraad Hilvarenbeek en de regionale Taskforce Kindermishandeling een workshop voor (toekomstige) vertrouwenscontactpersonen. Deelnemers gingen met elkaar in gesprek om vervelende situaties te leren herkennen. En om te ontdekken een sportvereniging dit kan doen.

Reactie deelnemer

Deelnemer Christel Abrahams, vertrouwenscontactpersoon bij sportvereniging Hilvaria: “Ik ben heel blij met deze avond. Gewoon om te voelen dat je niet alleen staat. En dat we nu met een groep samen zijn om het in onze gemeente op te pakken.”

Veilig sportklimaat

Ongeveer een derde van de Nederlanders sport bij een vereniging. Sporten is gezond en zorgt voor veel plezier op het veld, langs de baan of in het zwembad. Maar het gaat ook wel eens mis. We lezen regelmatig berichten over vechtpartijen of zelfs intimiderend of seksueel overschrijdend gedrag. Hoe zorgt een vereniging voor een veilig sportklimaat?

Interactieve workshop

Een vertrouwenscontactpersoon is binnen een sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor vragen en klachten. Tijdens de interactieve workshop werd er vooral aandacht besteed aan de rol van de vertrouwenscontactpersoon. Wat kunt u doen, waar kunt u terecht en hoe voorkomt u dat er iets gebeurt binnen uw vereniging?

Regionale Taskforce Kindermishandeling

De workshop in Hilvarenbeek werd mede georganiseerd door de regionale Taskforce Kindermishandeling. Sport is een belangrijk thema in de aanpak van kindermishandeling, want verenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in signalering. Irene Dekker is medewerker veilig sportklimaat bij de KNVB en lid van de regionale Taskforce Kindermishandeling: “Sporten moet leuk zijn, veilig, eerlijk en zorgeloos. Daar zorgen we met elkaar voor. Een incident is er één teveel. Als sportclub kun je verschillende maatregelen nemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag op de club te verkleinen. Eén maatregel is het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon (VCP).”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de rol van vertrouwenscontactpersonen in de sport? Of wilt u dit bij een eigen sportvereniging organiseren? Neem dan contact op met Sanne Abrahams, adviseur Zorg en Veiligheid bij de gemeente Hilvarenbeek en lid van de regionale Taskforce Kindermishandeling: s.abrahams@hilvarenbeek.nl.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Maak een afspraak

Volg ons op social media

Word lid van het inwonerspanel

Aanmelden kan via hilvarenbeek.nl/inwonerspanel