Geen gebruik Europese subsidie voor gratis wifi (06-06-2019)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Geen gebruik Europese subsidie voor gratis wifi

Geen gebruik Europese subsidie voor gratis wifi (06-06-2019)

De gemeente Hilvarenbeek en de gemeente Reusel-De Mierden zijn vorig jaar geselecteerd voor een eenmalige Europese subsidie van € 15.000,- per gemeente voor gratis wifi. Beide gemeenten, die vanaf de start nauw samenwerken op dit project, hebben nu echter besloten geen gebruik te maken van deze subsidie.  

Strenge eisen

Om de subsidie in te kunnen zetten moeten gemeenten voldoen aan hoge technische eisen. En bij het installeren van wifipunten moet een gemeente rekening houden met de strenge privacy vereisten rond het verwerken en opslaan van gegevens. 

Hoge kosten naast subsidie

Daarnaast maken beide gemeenten, buiten de subsidie om, veel kosten om de hotspots voor gratis wifi aan te leggen en te beheren. Op basis van gesprekken met mogelijke leveranciers hebben de gemeenten een grove kostenberekening gemaakt. De structurele extra kosten zijn ongeveer € 10.000,- per jaar voor de duur van minimaal 3 jaar. Hier bovenop komen nog de eenmalige kosten voor het realiseren van de gratis wifiverbinding.

Inschatting behoefte

Naast de extra kosten hebben beide gemeenten ook in overweging genomen dat de meeste inwoners en bezoekers al beschikken over een internetabonnement. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) had in 2018 96,5% van de inwoners van Nederland toegang tot internet en deed 90,3% dit onder andere via de smartphone. Ook zijn er diverse ontwikkelingen rondom mobiele datanetwerken. De behoefte aan gratis wifipunten wordt daarmee steeds minder groot. Dit bleek ook uit gevoerde gesprekken met lokale ondernemers.

Conclusie

Door voorgaande inzichten hebben zowel de gemeente Hilvarenbeek als de gemeente Reusel-De Mierden besloten om te stoppen met dit project en daarmee geen gebruik te maken van deze subsidie. De Europese Commissie wordt hiervan op de hoogte gebracht.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met Niels Steeghs via (013) 505 83 00 of stuur een e-mail naar n.steeghs@hilvarenbeek.nl

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Maak een afspraak

Volg ons op social media

Word lid van het inwonerspanel

Aanmelden kan via hilvarenbeek.nl/inwonerspanel