Eikenprocessierups in onze gemeente (18-05-2020)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > Eikenprocessierups in onze gemeente

Eikenprocessierups in onze gemeente (18-05-2020)

De eikenprocessierups is aan het vervellen en dat betekent dat de rupsen brandharen hebben gekregen. Afgelopen weken hebben we eiken preventief bespoten met een biologische bestrijdingsmiddel (bacteriĆ«npreparaat). Het gaat om de belangrijkste schoolroutes voor kinderen, in de nabijheid van de basisscholen en de belangrijkste verbindingswegen tussen de bebouwde kom. Van dit middel gaat alleen de rups dood, het is veilig voor mens en andere dieren.

Wat doet de gemeente?

Preventieve bestrijding met een biologische bestrijdingsmiddel

Wij spuiten eiken preventief met een biologische bestrijdingsmiddel (bacteriƫnpreparaat). Dit doen wij langs de belangrijkste fietspaden (Goirlesedijk, Tilburgseweg en Lage Mierdseweg), maar ook binnen de bebouwde kom waar we het afgelopen jaar veel overlast hebben gehad.

Bestrijding nesten door branden, opzuigen of vernietigen

Het preventieve bestrijdingsmiddel heeft een beperkte werkingsduur wat betekent dat rupsen die later uitkomen niet meer worden gedood. Hierdoor kan het zijn dat u op behandelde wegen toch rupsen ziet. Nesten bestrijden wij met branders of door de rupsen op te zuigen en te vernietigen. Het preventieve bestrijdingsmiddel heeft een beperkte werkingsduur wat betekent dat rupsen die later uitkomen niet meer worden gedood. Hierdoor kan het zijn dat u op behandelde wegen toch rupsen ziet.

Populatie natuurlijke vijanden vergroten

Afgelopen maanden zijn er in onze gemeenten meer dan 1500 nestkastjes opgehangen. We hopen op meer nestjes van vogels zoals de koolmees. Daarnaast zaaien op dit moment op verschillende plekken binnen onze gemeente bloemen. Deze trekken sluipwespen en -vliegen aan. Die zorgen ervoor dat de rups geen processievlinder wordt en zo geen eitjes kan leggen voor volgend jaar. Ook gaan we nestkasten plaatsen voor vleermuizen. Ook vleermuizen zorgen ervoor dat er geen processievlinder komt.

Waar bestrijden we niet?

Langs zandpaden en in natuurgebieden bestrijden we geen rupsen. De gemeente verwijderd ook geen eikenprocessierupsen op particuliere terreinen. Dit doen we alleen als er overlast is op gemeentelijk grondgebied.

Plastic rondom bomen

De gemeente plaatst geen plastic rondom bomen. De gedachte achter het plaatsen van plastic rondom bomen is dat dit plastic de looproute van de rupsen zou blokkeren. Het effect hiervan is echter klein. De rupsen zitten namelijk al in de bomen en vliegen pas uit als ze een vlinder zijn. Heeft u plastic rondom de bomen geplaatst? Dan vragen wij u dit ook weer zelf te verwijderen.

Melden eikenprocessierupsen

U kunt ons helpen bij de bestrijding door eikenprocessierupsen te melden. Dit doet u via www.hilvarenbeek.nl/meldpunt. Alle meldingen registeren wij. Op basis van een aantal uitgangspunten bepalen wij welke melding prioriteit heeft. Gaat het bijvoorbeeld om een drukke plek? In de buurt van kinderen, ouderen of veel dieren? Geven de nesten ernstige gezondheidsklachten of economische schade? Dan krijgen deze meldingen voorrang.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

  • Houd afstand van een besmette boom.
  • Gaat u naar een gebied waar de eikenprocessierups is? Bedek dan hals, armen en benen.
  • Raak de rupsen en (oude) nesten niet aan. Vertel ook aan kinderen waarom zij processierupsen niet moeten aanraken.
  • Voorkom ook dat uw huisdier de rupsen en (oude) nesten aanraakt. Via uw huisdier kunt ook u weer in contact komen met de brandharen.
  • Bent u toch in aanraking geweest met een rups of zijn losgelaten haren, krab of wrijf dan niet. Was of spoel de huid en ogen goed uit met water en was zo nodig al uw kleren.
  • Met een kledingroller of plakband kunt u de haren van de huid verwijderen.
  • Eikenprocessierupsen in uw tuin? Probeer ze niet zelf te verwijderen maar schakel een gespecialiseerd bedrijf in zoals een hovenier of boomverzorger.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en handige tips op de website van de GGD www.rupsen.info. Neem ook eens een kijkje op het landelijke kennisplatform www.processierups.nu. Ook op onze website www.hilvarenbeek.nl/eikenprocessierups vindt u een overzicht met veelgestelde vragen.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Volg ons op social media