5 september: Nieuwe actie 'Tegel eruit, plant erin' (06-07-2020)

Home > Over Bestuur > Nieuwsberichten > 5 september: Nieuwe actie 'Tegel eruit, plant erin'

5 september: Nieuwe actie 'Tegel eruit, plant erin' (06-07-2020)

Ook dit jaar houden wij weer de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. Op zaterdag 5 september kunt u van 9.00 tot 16.00 uur hiervoor terecht bij de milieustraat. U ruilt één tuintegel of twee klinkers om voor drie vaste planten. Zo helpt u mee om Hilvarenbeek weer een stukje klimaatbestendiger te maken. Noteer 5 september alvast in uw agenda!

Waarom tegels eruit?

Eén van de dingen die u kunt doen om voorbereid te zijn op de klimaatverandering, is zorgen voor minder tegels in de tuin. Minder verhard oppervlak heeft namelijk veel voordelen: onder andere kan het regenwater in de bodem wegzakken en zo het grondwater aanvullen. Als het regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast te voorkomen en zorgt voor minder droogte in de bodem. Beplanting zorgt tevens voor verkoeling op warme zomerdagen, terwijl tegels het in uw tuin zinderend heet maken. Daarnaast is een groene tuin veel beter voor vogels, vlinders, bijen en andere diersoorten.

Planten speciaal voor vlinders en bijen

Dit jaar staat de actie in het teken van dracht- en waardplanten voor bijen en vlinders. Zij halen bij deze planten hun voedselvoorraad. Drachtplanten profiteren van de aanwezigheid van vlinders, bijen en andere bestuivende insecten. Zij zijn namelijk afhankelijk van de insecten voor het vervoeren van hun pollen – en dus bevruchting. Waardplanten zijn planten waar vlinders hun eitjes op (of nabij) afzetten, en dus ook vaak de plant waar de rupsen graag van eten. Welke planten wij op 5 september precies aanbieden leest u in augustus op www.hilvarenbeek.nl/klimaatmakers.

Heeft u een groene tuin? Doe mee met de fotowedstrijd!

Laat zien dat u in actie komt! Maak een foto van uw ‘Tegel eruit, plant erin’ en plaats deze bij ‘Hoe scoort jouw tuin?’ op www.hilvarenbeek.nl/klimaatmakers. De mooiste en best vergroende tuin wint een waardebon van € 100,00 te besteden bij een tuincentrum. Wij komen u deze bon overhandigen en u krijgt een (geboorte)bord met ‘Hoera een groene tuin’ in uw voortuin!

Maatregelen op 5 september

Wij zorgen ervoor dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden tijdens het inleveren van de tegels en het ontvangen van de planten. Meer weten? Kijk op www.hilvarenbeek.nl/klimaatmakers.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

WhatsApp 06 54 60 57 09

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden en bereikbaarheid

Volg ons op social media