Burgemeester Evert Weys: 'Samen doen'

Een terugblik op 2022 door burgemeester Evert Weys.

‘We mogen weer!’ Een veelgehoorde kreet in 2022. Na een start van het jaar met een verlengde kerstvakantie voor scholen, een horecasluiting, afstand houden en mondkapjes dragen mochten we in het voorjaar eindelijk weer ‘samen doen’. Een grote opluchting voor iedereen; zeker voor ondernemers, jongeren en ouderen.

Het samen doen bleek een rode draad door het jaar. Een mooi voorbeeld: de vele acties voor Oekraïne. Toen op 11 maart de eerste vluchtelingen naar Diessen kwamen, sloegen inwoners en (belangen)organisaties de handen ineen. Van de inzameling van spullen tot het runnen van een opvanglocatie door vrijwilligers in Haghorst. Hartverwarmend!

Ook samen vieren mocht weer. Na 2 jaar genoten we weer met volle teugen van carnaval. In april regende het weer lintjes en later in het jaar keerden de gezellige dorpskermissen in Hilvarenbeek en Diessen terug. Onlangs vierde ik met 70 echtparen hun gouden huwelijksfeest en brachten we als college een bezoek aan meerdere ondernemers tijdens de Dag van de Ondernemer.

Velen van u ontmoetten wij ook bij de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de stembus in een van de kernen of op de Beekse Bergen. Die unieke stemlocatie leverde onze gemeente zelfs een plek op het landelijke nieuws op. Tijdens de verkiezingen stonden thema’s als woningbouw, duurzaamheid, klimaat en leefbaarheid in alle kernen op de politieke agenda. Onder het motto ‘Samen is van iedereen: aan de slag!’ gaat het college daar in 2023 volop mee aan de slag. De komende tijd vertellen de wethouders en ik u graag meer over onze plannen op de gemeentepagina in de Hilverbode.

Het samen doen en elkaar opzoeken, we zijn blij dat het weer kan en hebben er volop van genoten. Niet alleen op momenten van vreugde, maar ook op moeilijkere momenten zochten we elkaar op. Zo ging het gesprek bijvoorbeeld over woningbouw en over stikstof. Het maakt mij trots dat veel inwoners een goed gesprek verkiezen boven een plek op de barricaden. Voor velen van u is dit heel gewoon, want zo doen wij dat nu eenmaal in Hilvarenbeek.

Ik hoop dat u die trots ook voelt. Op onze gemeente, op uw kern, uw wijk en buren. Dat deze trots u het vertrouwen geeft dat we de uitdagingen die 2023 voor ons in petto heeft weer samen aan kunnen. Door de ander te ontmoeten, ervoor open te staan om met elkaar in gesprek te gaan en door samen te blijven doen.

Een speciaal woord van dank richt ik tot diegenen die veel voor een ander hebben betekend het afgelopen jaar. Vrijwilligers, mantelzorgers en (belangen)organisaties. Door hun inspanningen kunnen veel mensen mee blijven doen in onze samenleving. Om hen extra in het zonnetje te zetten reiken wij op tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 10 januari vanaf 19.30 uur in Schuttershof Esbeek weer de Vrijwilligersprijzen uit. Ik hoop u daar ook te ontmoeten.

Ik wens u alle goeds voor 2023!

Evert Weys,

Burgemeester Hilvarenbeek

Terug naar overzicht