Goede rookmelders redden levens

Met goede rookmelders kunt u brand voorkomen. Hang ze op!

Burgemeester Weys hangt een rookmelder op, onder toeziend oog van Hans van Gool, teamleider van Brandweer Hilvarenbeek.

Eenvoudige maatregelen zoals rookmelders waarschuwen u, als er toch ooit brand uitbreekt. Daardoor heeft u meer tijd en kans om uw huis veilig te verlaten. Hoe u rookmelders juist gebruikt, leest u in dit artikel.

Burgemeester Weys: “Gemiddeld zijn er zes woningbranden per jaar in onze gemeente. Zorg dat het u niet overkomt en neem de juiste maatregelen. Volg daarbij ook het advies van de brandweer op en hang voldoende en goed werkende rookmelders op. Daarmee red je levens!’’ 

Verplicht vanaf 2022

Rookmelders helpen een brand snel te ontdekken. Het is belangrijk om rookmelders in je huis te hangen. Ze moeten werken, op de juiste plek hangen en goed onderhouden zijn. Vanaf juli 2022 is een rookmelder op elke etage van uw woning wettelijk verplicht. 

Aan het plafond

Doordat rook stijgt, is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Hang de melder in het midden van het plafond, minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en minimaal 30 centimeter van een lamp vandaan. Via de Rookmelderwijzer komt u erachter hoeveel rookmelders u nodig heeft.  

Let op de levensduur

De brandweer adviseert een rookmelder aan te schaffen met een 10-jarige batterij en 10-jarige levensduur. U hoeft de batterij van de rookmelder dan 10 jaar lang niet te vervangen. Speciaal voor doven en slechthorenden zijn speciale hulpmiddelen die waarschuwen bij brand. Denk aan een trilplaat of de Strobe die u koppelt aan een rookmelder. 

Maak de rookmelder schoon

Maak uw rookmelder elke maand schoon. Stof en vuil kunnen zich ophopen waardoor de sensor in de rookmelder vals alarm kan geven. Het is ook belangrijk de rookmelder elke maand te testen. Doe dit met alle deuren gesloten, zodat u kunt testen of u de rookmelder goed hoort. 

Meer informatie

Kijk op www.rookmelders.nl voor meer tips om brand te voorkomen, brand te blussen en veilig te vluchten. Met eenvoudige maatregelen én door goed op te letten, verkleinen we de kans op brand. 

 

 

 

Terug naar overzicht