Maak uw nestkast klaar voor nieuwe bewoners

Vogels helpen om de overlast van de eikenprocessierups te verminderen.

Koolmees bij nestkast

In november 2019 hielden we samen met de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek (VNMH) een nestkastjesactie. Mezen helpen bij de bestrijding van eikenprocessierupsen, ze eten honderden rupsen per dag. Het najaar is de perfecte periode om de nestkast(en) klaar te maken voor nieuwe bewoners. Zij helpen volgend jaar bij de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierupsen. 

 

Onderhoud van de nestkast tijdens het broedseizoen

Maak de kasten niet schoon in het broedseizoen. Vogels gebruiken de nestkast vaak meerdere keren per seizoen. U kunt ze daarbij beter niet storen. Controleer in de eerste week na het uitvliegen u de nestkast op achtergebleven dode vogeltjes. Verwijder deze met een latex handschoen. Zo voorkomt u stank en infecties. Laat de rest van het nest zitten. De ouders beginnen hun tweede legsel in het oude nest.
 

Onderhoud van de nestkast na het broedseizoen

In september-oktober is het broedseizoen voorbij. Nu is het belangrijk om de kasten schoon te maken. Met een schone kast biedt u vogels onderdak als ze in de winter willen rusten. Ook is de nestkast dan meteen klaar voor het voorjaar, als nieuwe bewoners een plek zoeken om te nestelen.  

 

Wat moet ik doen?

  • Haal de kast uit de boom of van de plek waar u hem hebt opgehangen;
  • Schud het nest uit de nestkast;
  • Giet een flinke scheut heet water in de nestkast om ongedierte te verwijderen;
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen zoals bleekwater of groene zeep. Heet water is voldoende;
  • Borstel de kast schoon met een harde borstel en de nestkast is klaar voor nieuwe bewoners.
     

Controleer de locatie

  • Als u de kast terughangt, controleer dan direct of de nest op de juiste locatie hangt. Is dit niet het geval, zoek dan een andere plek voor uw kast. Doe dit bij voorkeur in september of oktober;
  • Hang de nestkasten in verband met territoriaal gedrag van de koolmees minimaal 40 meter uit elkaar. En dat zonder probleem de nestkast voor de pimpelmees en de ringmus er tussen gehangen kon worden;
  • Zorg ervoor dat de uitvliegopeningen niet direct aan de weg zit. We zien kasten hangen waarbij de uitkomende jongen vast en zeker botsen met (vracht)auto’s.
Terug naar overzicht