Gasten van de raad delen hun ervaringen

Lees de ervaringen van onze 'gasten van de raad' en lees hoe u zelf gast van de raad kunt worden.

De raadzaal in het gemeentehuis

De raad nodigt iedere vergadercyclus een inwoner of vertegenwoordiger van een belangengroep of (buurt)vereniging uit om 'gast van de raad' te zijn. Het doel is om deze persoon meer inzicht te geven in het politieke besluitvormingsproces door dit van dichtbij mee te maken. De afgelopen periode waren er maar liefst drie gasten van de raad. Geert van Coenen schrijft voor de Hilverbode en doet verslag van zijn ervaringen als gast. Geeke van Dorp en Daan Roos studeren beiden bestuurskunde aan de Avans Hogeschool in Den Bosch.

Ervaringen

Aan het einde van de afsluitende raadsvergadering van 20 april hebben de gasten hun ervaringen met de aanwezigen gedeeld. Geeke van Dorp vond het interessant om een vergadercyclus mee te maken. Op school leren ze het belang van het betrekken van inwoners bij besluitvorming en juist dat was deze cyclus bij het raadsvoorstel over Hart van Haghorst duidelijk terug te zien met de vele insprekers en de grote opkomst vanuit Haghorst.

Voor Geert van Coenen was met name de eerste bijeenkomst met de grote opkomst indrukwekkend. Ook zag hij een duidelijke link tussen de agendapunten over het Participatieplan en over Hart van Haghorst. Hij vond het interessant om te zien hoe goed ge├»nformeerd en betrokken de inwoners zijn, een mooi voorbeeld van participatie. Ook was het voor hem zichtbaar hoe de raad zijn sociale hart heeft laten spreken, waardoor zaken als financi├źn niet de hoofdrol speelden. 

Daan Roos merkte op dat hij als gast van de raad meer leert dan op school. Hier heeft hij bijvoorbeeld gezien hoe het indienen van een amendement invloed heeft op de besluitvorming. Ook vond hij het mooi om te zien hoe de mensen uit Haghorst massaal naar het gemeentehuis toekwamen om hun stem te laten horen.

Gast van de raad

Wilt u een keer gast van de raad zijn? Neem contact op met de afdeling griffie van de gemeente Hilvarenbeek. Dat kan via griffie@hilvarenbeek.nl of telefonisch via (013) 505 83 00. Via www.hilvarenbeek.nl/ris kunt u de planning van de raadsvergaderingen in onze gemeente bekijken.

Terug naar overzicht