Inloopdag opgravingen: extra rondleidingen op 25 mei

Op woensdagmiddag 25 mei kunt u de archeologische vondsten van de Gelderakkers 2 komen bekijken.

Dit is deel 4 in onze videoreeks over de opgravingen in Gelderakkers 2 in Hilvarenbeek.

Sinds begin maart 2022 vinden archeologische opgravingen plaats in de toekomstige wijk Gelderakkers 2 in Hilvarenbeek. Op woensdagmiddag 25 mei zijn er extra rondleidingen in het gebied. Dan kunt u de bijzondere archeologische vondsten die tot voor kort onder de akkerlaag van de Gelderakkers 2 verborgen lagen komen bekijken. U bent van harte welkom.

Sporen van bewoning en begraving uit de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen

Zoals deskundigen vermoedden, bleek het gebied archeologisch bijzonder waardevol. Vooral de aanwezigheid van een compleet en goed bewaard Merovingisch grafveld met 142 graven is zeer uitzonderlijk. Veel graven bevatten daarnaast fraaie objecten zoals potten, zwaarden, kralensnoeren en zelfs enkele gouden munten en hangers.

Uit eerder uitgevoerd proefsleuvenonderzoek bleek al dat er in Gelderakkers 2 archeologische sporen van bewoning en begraving lagen. De sporen werden ontdekt onder de akkerlaag van nog geen meter dik en komen uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Het gaat hier om een periode van ongeveer 800 voor Chr. tot 1300 na Chr. De gemeente Hilvarenbeek vindt het belangrijk om goed om te gaan met dit erfgoed en startte daarom in maart met de opgravingen. Bijna het hele gebied Gelderakkers 2 wordt onderzocht.

Extra rondleidingen op inloopdag 25 mei

Bent u benieuwd naar de vondsten? Kom ze dan bekijken tijdens een van de extra rondleidingen op woensdag 25 mei. U bent van harte welkom op het terrein (hoek Wagenmaker/Schoenmaker) tussen 12.00 en 16.00 uur. De laatste rondleiding start om 15.30 uur.

Wilt u op een ander moment komen? Dan kunt u nog enkele weken - zo lang als de opgravingen duren - op woensdagmiddag op het terrein Gelderakkers 2 terecht voor een rondleiding. Meldt u zich dan op om 14.00 uur bij het terrein. Aanmelden is niet nodig.  

Bekijk de beelden

De komende tijd laten we indrukwekkende beelden van de opgravingen zien via onze Facebookpagina, Youtube en op onze website. In deel 1 van de serie filmpjes (zie boven) is projectleider Niels Bouma aan het woord. In deel 2 ziet u het bezoek van Kindcentrum De Driehoek aan de opgravingen in Gelderakkers 2. In deel 3 laat vrijwilliger Hans Schoenmaker zien wat er tot nu toe gevonden is en waarom deze vondsten belangrijk zijn. In deel 4 gaat de burgemeester op bezoek bij de opgravingen. 

Volg de opgravingen live

Via de website archeologie.nl kunt u de opgravingen live volgen via een livestream.
Bekijk de livestream.

Terug naar overzicht