Lintjesregen

Lintjesregen in de gemeente Hilvarenbeek

Op woensdagochtend 26 april 2023 was het weer tijd voor de jaarlijkse lintjesregen in de gemeente Hilvarenbeek. Dit jaar ging burgemeester Weys op pad om zeven inwoners (decorandi) uit onze gemeente persoonlijk te feliciteren en om hen de onderscheidingen op te spelden.

Echtpaar J.A.M. (Jack) van der Aa (70) en M.J.C (Marian) van der Aa – van den Meijdenberg (70) Biest-Houtakker

Een bijzondere uitreiking vond plaats aan het echtpaar van der Aa uit Biest-Houtakker. Ruim 40 jaar zijn zij als vrijwilligers actief voor de leefbaarheid in Biest-Houtakker. Jack was als lid van Carnavalsvereniging De Pinkleuvers van 1983 tot 2001 Lid van de Raad van Elf, was enkele jaren adjudant en vijf keer prins. De laatste 10 jaar was hij ook penningmeester van de vereniging.
Per 1993 behoort hij als lid ook tot het gilde s.s.t.t. Bachus, de club van ex-prinsen. Van 1987 tot 1992 was hij lid van de beheerderscommissie van de Stichting Belangen Orgaan Biest-Houtakker, die het verenigingsgebouw De Gemeijnte beheert en sinds 1970 tot op heden is Jack mede-barbeheerder bij de jeu de boulesclub De Biestse Boulers.

Marian van der Aa- van den Meijdenberg vervult ook diverse vrijwillige taken binnen de kern Biest-Houtakker. Sinds 1994 is zij bestuurslid van de Buurtvereniging Het Vossenhol in Biest-Houtakker, sinds 1995 is zij penningmeester van de KVO, het tegenwoordige ‘Biestse Vrouwen Actief’. Sinds 1997 is Marian daar vrijwilliger, later werd zij ook voorzitter bij jeu de boulesclub De Biestse Boulers. Ook is zij sinds 2010 vrijwilliger bij het Kookpunt te Biest-Houtakker en daarnaast kwam er in 2014 nog een vrijwillige functie bij voor Coöperatie Biest-Houtakker, waarvoor ze de activiteiten in café Ome Toon ondersteunt.

Naast dit alles bekleedt het echtpaar een uitzonderlijke spilfunctie in Biest-Houtakker. In 1990 besloten zij samen de beheerders van de kantine van S.V.S.O.S. te worden. Sindsdien houden zij alles met betrekking tot de kantine samen draaiende. Ze verzorgen onder meer de inkoop horeca, barwerkzaamheden, de schoonmaak, en zij zijn het aanspraakpunt voor leden, tegenstanders, scheidsrechters en toeschouwers. Zij doen dit met volle overgave en inzet en ze beschouwen de kantine van S.V.S.O.S. als hun huiskamer.

Bovenstaande activiteiten kwalificeert zowel Jack als Marian als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd". Op grond van het totaal aan verdiensten, gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten wordt hen beiden een Koninklijke onderscheiding toegekend in de graad Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw C.A.J.M. (Lia) Stravens (73) uit Hilvarenbeek

Mevrouw Stravens zet zich op vrijwillige basis in sinds 1994. Haar inzet behelst meerdere expertises en speelt zich af op zowel nationaal als internationaal niveau. Zowel de instandhouding van een kerkelijke stroming, het sociaal maatschappelijk werk, het politiek maatschappelijk werkveld en de kunst- en cultuursector behoren tot de interesses van Lia Stravens. Zo was zij van 1994 tot 2019 actief als vrijwilliger (ook voorzitter van 2014 tot 2017) bij zowel de lokale afdeling van het CDA, het CDA Regio Midden Brabant én CDA Landelijk. Lokaal was ze lid van de commissie Welzijn, landelijk lid van de commissie Vernieuwend Ouderschap en de commissie Duurzame ontwikkeling.

Ook was ze van 1995 tot 2014 voorzitter van de Katholieke Vrouwen Organisatie (gewestelijk bestuur Brabant-Zeeland) en bestuurslid (sinds 2008) van de afdeling Diessen. Ook is ze sinds 1995 tot op heden als bestuurslid verbonden aan het Grootprioraat Terra sub Mare, aangesloten bij de Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (een internationaal werkende organisatie, gevestigd in Parijs die wereldwijd opkomt voor de belangen van Christenen). Van 2010 tot 2022 was ze in deze rol actief als Commandeur (voorzitter) van de Orde der Tempeliers, Commanderij Sint Norbertus (bisdom Den Bosch).
 In 1999 zette Lia Stravens als oprichter en voorzitter de Stichting Gezin van Nu op, een stichting die de positie van gezinnen anno 2000 op een eigentijdse wijze behartigt. In 2005 nam ze hier afscheid om zich vervolgens te kunnen richten op de oprichting (sinds 2007 tot heden) en uitvoering van LandArt Diessen, thans voortgezet onder de naam LandArtBrabant. Een jaarlijkse expositie van kunstwerken die in combinatie met een wandeling kunnen worden bekeken. Lia Stravens is het creatieve brein achter deze kunstwandeling, verzorgt de subsidieaanvragen, benadert kunstenaars en is het aanspreekpunt.

Gesteld mag worden dat er sprake is van een brede inzet en verantwoordelijkheid, een lange duur en een brede uitstraling naar de samenleving. Lia Stravens wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de bovenlokale samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Haar bijzondere en vrijwillige inzet leidt voor mevrouw Stravens tot een toekenning van een Koninklijke onderscheiding, uitgereikt door burgemeester Weys uit naam van Zijne Majesteit de Koning, in de graad Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De heer P.J.M. (Peter) de Bruin (75) uit Hilvarenbeek

De heer Peter de Bruin zet zich ruim 45 jaar vrijwillig in voor de lokale samenleving, met name gericht op het gebied van zorg en welzijn van ouderen/hulpbehoevenden maar ook voor de (sportieve) activiteiten van de jeugd.

Peter de Bruin is sinds 1977 lid van de voetbalvereniging Hilvaria. Daar is hij 15 jaar actief geweest als jeugdleider van diverse teams, was wedstrijdcoördinator en gedurende vele jaren trainer en coach van het zaalvoetbalteam. Ook was hij eind jaren '70 medeoprichter, trainer, coach en teamleider van het damesvoetbal. De afgelopen 15 jaar (tot op heden) is hij elke zaterdag actief als wedstrijdsecretaris bij de junioren en sinds zijn pensionering wekelijks actief als lid van de onderhoudsploeg.

Sinds 2002 is hij Spaarkasbeheerder en sinds 2005 oprichter van de biljartverenigingen Eto en het Krijtje, welke momenteel samengevoegd nog altijd actief zijn. Peter is organisator van wedstrijden en toernooien en traint en begeleidt de leden met een beperking voor de G-wedstrijden. Peter is sinds 2008 iedere dag te vinden in de Clossenborch. Hij is van grote waarde voor de bewoners en het personeel van de Clossenborch. Hij helpt dagelijks mee tijdens het souper, speelt elke avond rummikub met een clubje bewoners en fietst op de duofiets met bewoners. Ook is hij sinds 2008 verzorger bij de Stichting Dorpsboerderij De Uilenburg en begeleidt hij hier sinds 2020 enkele cliënten tijdens hun dagbesteding.

Deze betrokkenheid bij de lokale samenleving en zijn belangeloze inzet gedurende vele jaren, leidt voor de heer Peter de Bruin tot een toekenning van een Koninklijke onderscheiding, uitgereikt door burgemeester Weys, namens Zijne Majesteit de Koning, in de graad Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
 
 

De heer H.W.M. (Henk) Hoosemans (63) uit Hilvarenbeek

Sinds 1970 is de heer Hoosemans als vrijwilliger actief binnen de gemeente Hilvarenbeek. In 1970 trad hij aan als bestuurslid bij de Wieler Sport Club Hilvarenbeek. Henk was er medeorganisator van de Wielerronde van Hilvarenbeek, de veldtoertochten, de kwart triatlon en de jeugdclinics. In 2022 is deze wielervereniging opgeheven, waarmee er een einde kwam aan zijn inzet.
Sinds 1970 tot op heden is Henk Hoosemans ook lid en vrijwilliger voor de Stichting Beekse Carnaval de Pezerikken. Vanaf het eerste moment is Henk een betrokken medewerker bij deze Stichting. Naast bevlogen vrijwilliger is Henk ook als muzikant verbonden aan de Pezerikken. Zijn muzikale loopbaan startte in 1972 als lid van Koninklijke Harmonie Concordia van 1839, van waaruit hij zich in 1972 aansloot bij Tammezuur destijds het Hofkapel van de Pezerikken en later D’afenToeters. Ook was hij enkele jaren wagenbouwer van de Prinsenwagen en sinds 1972 tot op heden coördinator commissie Horeca.

Voor zijn inzet binnen Stichting Beekse Carnaval de Pezerikken is Henk onderscheiden met de nodige eretekens, tot aan de Gouden Pezerik (1985) en het Pezerikkenbeeld (2016). Dit is een zeer bijzondere onderscheiding van de Stichting die zelfs het “Goud” te boven gaat. Een dermate bijzondere onderscheiding, die pas zeven keer is uitgereikt in de historie van de Stichting.
Daarnaast is Henk Hoosemans sinds 2008 als medeoprichter, voorzitter (2008 tot 2020), later algemeen bestuurslid en coördinator van de commissie facilitaire zaken actief bij de Stichting Zomergeblaos te Hilvarenbeek. De stichting organiseert jaarlijks het tweedaagse muziekfestival Zomergebloas.

De heer Hoosemans staat midden in de samenleving en spant zich in grote mate in voor behoud en uitvoering van het muzikale en culturele erfgoed. Hij kwalificeert zich hiermee als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd", wat resulteert in een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer G.J.A. (Jos) van Bussel (64) uit Hilvarenbeek

De heer Jos van Bussel zet zich sinds 1975 op vrijwillige basis in, in het bijzonder op het terrein van religie. Van 1975 tot 1993 was hij als vrijwilliger actief voor de Vereniging Nationale Bedevaarten (VNB). Jos van Brussel begeleidde al vanaf jonge leeftijd (17 jaar) bedevaarten vanuit de VNB. Vanuit zijn vrijwillige functie deed hij dit op professionele basis van 1993 tot 2018 voor de VNB als ‘chef de Bureau’. Naast zijn betaalde functie bleef hij echter ook vrijwillig actief als bestuurslid van de afdeling ziekenverpleging, De laatste jaren was hij eindverantwoordelijk voor de totale bedevaart in de functie van directeur ziekenverpleging. Sinds 1995 is Jos vrijwilliger bij de R.-K. Parochie Heilige Norbertus en verzorgt daar onder meer de Avondwaken. In 2005 raakte hij als vrijwilliger en voorzitter (sinds 2010) betrokken bij De Venerabele Gilde te Hilvarenbeek. Hij ondersteunt hierbij de sacramentsvieringen en organiseert themabijeenkomsten, de maandelijkse koffiemomenten en onderhoudt mede de Mariakapel aan het Vrijthof. Jos van Bussel introduceerde Kerk TV en verzorgt hiervoor mede de uitzendingen.

In 2012 startte Jos als één van de oprichters en huidig bestuurslid de vereniging Ondernemend Hilvarenbeek en hij stond daarbij aan de wieg van het Ondernemershuis Hilvarenbeek. Hij fungeert als verbinder tussen de vereniging en Tussenheid Hilvarenbeek en was betrokken bij de oprichting van de Stichting Torenbouwers (o.a. Kempentoren Spoorpark Tilburg). Daarnaast richtte hij in 2020 mede- en geheel vrijwillig de Stichting Christoffel Reizen op, organisator van pelgrimsreizen. Jos draagt hier zorg voor de pr, de inhoud van de bedevaarten en het contact met priesters voor de diensten. Daarnaast zet hij zijn jarenlange opgedane ervaringen in als begeleider van deze reizen.

Op basis van de bijzondere en vrijwillige inspanningen kwalificeert de heer van Bussel zich hiermee  als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd", waarbij gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten, met als zwaartepunt de activiteiten op het terrein van religieus leven, Jos van Bussel wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.H.N. (Jan) Pulles (66) uit Esbeek

Jan Pulles zet zich al meer dan 40 jaar enorm in als vrijwilliger binnen de dorpskern Esbeek. Deze kern is groots qua bekendheid op grond van de participatie van de inwoners voor de leefbaarheid. Jan Pulles draagt daarin zijn steentje bij. Zo was hij sinds 1966 tot 2016 spelend lid en vrijwilliger bij voetbalclub SV Tuldania. Nadat hij alle jeugdteams doorlopen had, debuteerde hij in 1974 in Tuldania 2, om daar maar liefst 9 jaar te spelen. Ook was hij daar 9 jaar als aanvoerder de kartrekker van dit team. Daarnaast was hij vanaf dat moment (1974 tot 1981) leider van de C-jeugd. Ook was hij gedurende 15 jaar in de weekenden inzetbaar als scheidsrechter.
 
Na het stoppen als spelend lid in 2004 bleef hij betrokken als jeugdleider voor de lagere elftallen en als scheidsrechter. Naast het voetbal heeft Jan andere vrijwillige taken op zich genomen. Zo was hij in 1981 één van de oprichters van Toneelvereniging "In de Kèkert". Vanaf dag 1 tot op heden bekleedt hij de functie van voorzitter. Daarnaast schrijft hij toneelstukken, waaronder het befaamde toneelstuk 'De Bouwpastoor', dat gaat over de Esbeekse historie. Ook is Jan er decorbouwer, regisseur, acteur en motivator/inspirator van deze club.

Daarnaast was hij van 1988 tot 2000 voorzitter van de Carnavalsvereniging de Haaikneuters. Hij was onder andere woordvoerder, grimeur, prins Carnaval (1988 tot 1989) eindredacteur van de Carnavalskrant, organisator van de jaarlijkse Heilige Mis en was voorzitter van de optochtjury. Vanaf ongeveer 2010 tot op heden is Jan Pulles als vrijwilliger betrokken bij de Dorpscoöperatie Esbeek. Hij begon met wat hand- en spandiensten maar is sinds 2020 de uitbater en exploitant van het dorpshuis/café, de thuisbasis van het rijke verenigingsleven van Esbeek.

De heer Jan Pulles wordt op basis van zijn onbaatzuchtige inzet, gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten, een Koninklijke onderscheiding toegekend met de graad Lid in de Orde van Oranje Nassau tijdens de Algemene Gelegenheid 2023.